Μενού

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΛΑΓΚΑ, ΤΑ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

2106_6

Η ταινία που πραγματικά ξεχωρίζει στη νέα κινηματογραφική εβδομάδα είναι «Τα μαθήματα της Μπλάγκα». Η Μπλάγκα, μια συνταξιούχος φιλόλογος σε αδιέξοδο, την οποία ερμηνεύει καταπληκτικά η ηθοποιός Έλι Σκόρτσεφα αποτελεί την ψυχή, την σάρκα και τα οστά της ταινίας. Η η κάμερα δεν θα απομακρυνθεί ποτέ από πάνω της και η αφήγηση θα είναι εντελώς υποκειμενική, πέρα για πέρα μέσα από την δική της ματιά.

Το αδιέξοδο της Μπλάγκα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και υπαρξιακό: η Μπλάγκα χρειάζεται χρήματα για να φτιάξει το μνημείο του τάφου του συζύγου της ώστε με αυτόν τον τρόπο να ακολουθήσει κατά γράμμα την τελευταία του επιθυμία. Όμως χρήματα δεν υπάρχουν ή μάλλον υπήρχαν αλλά η Μπλάγκα τα έχασε έχοντας πέσει θύμα τηλεφωνικής απάτης. Ο αγώνας της για να βρει το ποσό που χρειάζεται είναι η ταινία και στην μετάλλαξη της ηρωίδας βρίσκεται η ουσία της.

Γιατί κάθε βήμα της Μπλάγκα την απομακρύνει από τον παλιό της εαυτό, από όλα όσα πίστευε και υπερασπιζόταν.

Κάθε βήμα της την φέρνει όλο και πιο κοντά σε αυτό που απεχθάνεται και που μέχρι τώρα θεωρούσε ξένο σώμα στην ζωή της. Και με την διαχείριση της «μικρής» ιστορίας της Μπλάγκα, ο Στέφαν Κομαντάρεφ, ένας από τους πιο σημαντικούς Βούλγαρους σκηνοθέτες των καιρών μας, μιλά τελικά για την «μεγάλη» σύγχρονη ιστορία της πατρίδας του.

Μέσα από τα στάδια του Γολγοθά που θα τραβήξει αυτή η γυναίκα, μέσα από τα μικρά περιστατικά της στυγνής καθημερινότητας (στη αστυνομία, στο σουπερμάρκετ, σε μια καεφετέρια), ο Κομαντάρεφ φτιάχνει την τοιχογραφία μιας ολόκληρης χώρας σε βαθιά κρίση • οικονομική, αξιών και ηθικής. Ολες οι σκηνές της ταινίας έχουν κάτι να δηλώσουν, τίποτα δεν μπαίνει στην ιστορία χωρίς λόγο • είναι ψηφίδες της βουλγαρικής πραγματικότητας και ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης την σχολιάζει σε καθηλώνει.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module