Μενού

ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ - Κουταλάς Ανδρέας

2141 10

Ο βιολόγος και μόνιμος καθηγητής κολεγίου Πολ Μάθιους είναι ένας άτυχος οικογενειάρχης. Τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά στη ζωή του και μετά από μια σειρά άτυχων γεγονότων νιώθει ακόμα πιο απογοητευμένος απ’ ότι συνήθως. Ο κόσμος του σύντομα θα ανατραπεί, ως αποτέλεσμα ενός παράξενου μεταφυσικού φαινομένου, εκατομμύρια τυχαίοι άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο αρχίζουν ξαφνικά να τον βλέπουν στα όνειρα τους. Γρήγορα γίνεται viral στα social media κι αποκτά απρόσμενη διασημότητα. Αρχικά ο Πολ απολαμβάνει τη φήμη του, αλλά γρήγορα απογοητεύεται. Παλεύοντας να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο, παίρνει κάποιες κακές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πραγματικής ζωής για τις οποίες δεν έχει κανένα έλεγχο, δηλαδή τα όνειρα των ξένων.

Το Ονειρικό σενάριο είναι το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Νορβηγού σκηνοθέτη- σεναριογράφου Κρίστοφερ Μπόργκλι (Σιχάθηκα τον εαυτό μου), σε παραγωγή του διάσημου σκηνοθέτη Άρι Άστερ, και βασίζεται σ’ ένα πονηρά εφευρετικό σενάριο, χρησιμοποιώντας στοιχεία κωμωδίας, τρόμου κι επιστημονικής φαντασίας για ν’ αποδώσει τη διαδρομή από την απλή καθημερινότητα στη λατρεία της διασημότητας. Το σενάριο εξετάζει το πρόβλημα της ανθρώπινης αντίληψης και την τάση που έχουμε να δημιουργούμε αβάσιμους φόβους στο μυαλό μας, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να καταστρέψουν τις ζωές των άλλων. Πρόκειται για μια ιστορία πλούσια σε σουρεαλιστικά στοιχεία που παίρνει μια συγκλονιστική τροπή για να καταλήξει αρκετά σκοτεινή και ανησυχητική.

Παραλείποντας τις απλές εξηγήσεις και γυρίζοντας τις σεκάνς των ονείρων με την ίδια ευκρίνεια όπως η πραγματική ιστορία, ο Μπόργκλι αναγκάζει τον θεατή να μοιράζεται τη
σύγχυση και την αποξένωση με τον ήρωα του, για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί φλας μπακ για να μεταδώσει μηνύματα και να παρουσιάσει τα όνειρα ως πραγματικότητα και την πραγματικότητα ως όνειρα. Ο πειρασμός της φήμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται σαν μια συμφωνία με τον διάβολο που μπορεί πολύ σύντομα να ανατραπεί. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το θόλωμα των γραμμών μεταξύ της πραγματικότητας και του εικονικού κόσμου, που επιτρέπει στον κατά τ’ άλλα βαρετό Πολ να γίνει, έστω και για λίγο, ο πιο ενδιαφέρον άνθρωπος στον πλανήτη. Δεν υπάρχει κανένα όριο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, με την επερχόμενη έκρηξη της τεχνικής νοημοσύνης να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Η ερμηνεία του Νίκολας Κέιτζ σε συνδυασμό με μερικούς ακόμα από τους πρόσφατους ρόλους του, δείχνει ότι έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τις επιλογές του που έχουν αμαυρώσει τη φήμη του από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να υποδυθεί τον Πολ, έναν εσωστρεφή, κοινωνικά αδέξιο άτομο που ξαφνικά γίνεται διάσημος και δεν μπορεί να επεξεργαστεί ή να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα του.

Ανδρέας Κουταλάς
Το  κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα popitandmovieon.gr

Smart Search Module