Μενού

ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ (Επαν.) - Στράτος Κερσανίδης

2011 5

Έρωτας …και ψυχανάλυση

Είναι μια ιστορία έρωτα, ζήλιας, ανασφάλειας… και ψυχανάλυσης. Είναι μια ταινία του Γούντι Άλεν, η 12η στη σειρά, στην οποία ο ευφυής διανοούμενος σκηνοθέτης ξεδιπλώνει τις πτυχές μιας σχέσης που θα μπορούσε να ταιριάξει σε οποιαδήποτε ερωτική σχέση.

Είναι η ιστορία του Άλβι και της Άνι, δύο ανθρώπων που συναντιούνται, ερωτεύονται και σύντομα η Άνι μετακομίζει στο σπίτι του Άλβι. Όλα φαίνονται καλά ως εδώ αλλά, ως γνωστόν άλλο πράγμα τα ραντεβουδάκια, η καλοπέραση και το σεξ κι άλλο η καθημερινή τριβή, όπως συμβαίνει με τη συμβίωση. Οι ανασφάλειες, ο φόβος του θανάτου και οι εμμονές του Άλβι βρίσκονται σε αντίθετη φορά από την αισιοδοξία της Άνι κάτι που θα αρχίσει να δημιουργεί, κοντά στα άλλα, και σεξουαλικά προβλήματα. Και κάπως έτσι η σχέση θα αρχίσει να φθίνει με αποτέλεσμα το ερωτευμένο ζευγάρι να οδηγηθεί στο χωρισμό. Που όμως δεν θα είναι οριστικός αφού όταν θα ξαναβρεθούν θα αρχίσουν από την αρχή μέχρι ότου οι δρόμοι τους χωρίσουν οριστικά.

Θεωρώ πως ο δαιμόνιος Γούντι Άλεν είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες του προηγούμενου και του παρόντος αιώνα. Ενός ανθρώπου που ψυχαναλύεται μέσα από τις ταινίες του μεταφέροντας σε μεγάλο βαθμό της εμμονές και τους φόβους του στην οθόνη. Ανακαλύπτουμε δε, ότι κάθε φορά είναι και δικές μας εμμονές και δικοί μας φόβοι. Έτσι η αυτοαναφορικότητά του δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά αντίθετα αγκαλιάζει τους προβληματισμούς μεγάλου μέρους ανθρώπων σχετικά με τις σχέσεις των δύο φύλων και όχι μόνον.

Ανοίγοντας τη βεντάλια ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ο νευρικός εραστής» (Annie Hall) παρουσιάζει το πρόσωπο της προοδευτικής Αμερικής που βγάζει τη γλώσσα στη συντήρηση. Καυστικός και αυτοσαρκαστικός, αιχμηρός και εύστοχος δημιουργεί μια απολαυστική κωμωδία με έξυπνο εγκεφαλικό χιούμορ. Με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, που κουβαλούν προτερήματα και ελαττώματα, ο Γούντι Άλεν σκάβει μέσα του και μέσα μας, προσεγγίζει τη ζωή μέσα από τη τέχνη αναδεικνύοντας την αλληλεξάρτησή τους. Στο επίκεντρο πάντοτε βρίσκεται το σεξ είτε ως παράγοντας απελευθέρωσης είτε ως δυνάστης, αλλά και ως κινητήρια δύναμη που μπορεί να δημιουργεί παρενέργειες στις σχέσεις καθώς γεννά ανασφάλεια και ζήλια.

Βιρτουόζος της ανάλαφρης -και όχι ελαφριάς- σκηνοθεσίας ο Άλεν, γύρισε μια ταινία η οποία παραμένει αρυτίδωτη από το πέρασμα του χρόνου, τολμηρή, ολίγον προκλητική και γεμάτη με νεανική ορμή.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module