Μενού

ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ (Επαν.) - Άγγελος Πολύδωρος

2054 7

Μια αστεία, έξυπνη και γλυκόπικρη ερωτική ιστορία, ο «Νευρικός εραστής» είναι μια από τις «100 αγαπημένες μου» (και όχι απαραίτητα «εξαιρετικές» ή «αριστουργήματα»), που είχα παρουσιάσει σε ειδικό αφιέρωμα στην Αμαρυσία πριν μερικά χρόνια.

Την είχα συμπεριλάβει στις «100 Αγαπημένες»: «Επειδή είναι η πιο έξυπνη και διαλεκτική κωμωδία του Γούντι Άλεν. Ζεστή, πνευματώδης, πλούσια σε νοήματα και με μια νίκη της Νέας Υόρκης επί του Λος Άντζελες. Νίκη της κουλτούρας επί της ματαιοδοξίας του θεάματος. Η καλύτερή του. Μέσα από την αιώνια πάλη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού που στοιχειώνει όλες σχεδόν τις ταινίες του, έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις πιο έξυπνες (ή εξυπνακίστικες) ατάκες που κάνουν αυτό το φιλμ μια από τις πιο σοβαρές κωμωδίες του πάνω στις σχέσεις».

O Άλβι Σίνγκερ, ένας 40άρης νευρωτικός κωμικός που έχει εμμονή με τον θάνατο, ερωτεύεται την Άνι Χολ κι αρχίζει μαζί της μια σχέση. Οι εντάσεις κι οι τσακωμοί, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη φύση των χαρακτήρων τους, οδηγούν στο χωρισμό του ζευγαριού. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Άλβι να την κρατήσει, η  Άνι φεύγει από τη Νέα Υόρκη και συζεί με ένα στέλεχος δισκογραφικής εταιρίας. Ο Άλβι συνειδητοποιώντας ότι την αγαπά ακόμα, προσπαθεί απεγνωσμένα να την πείσει να επιστρέψει.

Έγραφα επίσης: «Πρόκειται για μια αυτοβιογραφία ουσιαστικά, στην οποία ο Άλεν αφηγείται με αλλεπάλληλα flashback, τις σχέσεις του με τις γυναίκες και τις σχέσεις του με τους γονείς της πρώτης του αγάπης, που δεν τον θέλουν αλλά το ζευγάρι συνεχίζει, παρ’ όλες τις νευρώσεις, τις εμμονές και τις προκαταλήψεις τους και ιδιαίτερα του Γούντι Άλεν».

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aggelospolidoros.blogspot.com

Smart Search Module