Μενού

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ, ΤΟ (Επαν.) - Άγγελος Πολύδωρος

1817 1

Βρετανική ταινία μυστηρίου σε σενάριο του Άντονι Σάφφερ και του Ρόμπιν Χάρντι που τη σκηνοθέτησε κιόλας.

Η υπόθεση εστιάζει στον λοχία Χάουϊ της αστυνομίας της Σκωτίας (Έντουαρντ Γούντγουορντ), ο οποίος φτάνει σε ένα απομονωμένο νησί για να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός κοριτσιού και ανακαλύπτει μια κοινωνία παγανιστών που αρνούνται να δεχτούν ότι το παιδί αυτό υπήρξε. Επιμένοντας στην εκδοχή της δολοφονίας του κοριτσιού, ο Χάουϊ θα θέσει και τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Η ταινία, μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα λόγω του τρόπου που κυκλοφόρησε (με αφαιρέσεις σκηνών και προσθήκες), στα χρόνια που ακολούθησαν απόκτησε κύρος και θεωρείται πλέον ένα cult αριστούργημα του βρετανικού κινηματογράφου. Οι ερμηνείες στην ταινία είναι εξαιρετικές, με καλύτερη αυτή του Έντουαρντ Γούντγουορντ στο ρόλο του λοχία-ερευνητή, ενώ διαθέτει και την εμβληματική μορφή μυστηρίου και τρόμου, τον Κρίστοφερ Λι… με κόμμωση εποχής καθώς και την εξαιρετικά ερωτική Μπριτ Ίνγκλαντ

Κλασικό πλέον, σχεδόν σπαρακτικό, αλλά όμως συναρπαστικό θρίλερ, το οποίο ουσιαστικά δεν είναι ταινία τρόμου όπως προβάλλεται. Είναι ατμοσφαιρικό, σκοτεινό και απειλητικό, απόκοσμο και ερωτικό ταυτόχρονα, με αυθεντικό τοπικό χρώμα και λαϊκή μουσική (γι’ αυτό κάποιοι το αποκάλεσαν folk horror film). Εάν λατρεύετε τα παλιά βρετανικά αυθεντικά θρίλερ, μη το χάσετε.

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aggelospolidoros.blogspot.com

Smart Search Module