Μενού

AIR: ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΘΡΥΛΟ - Παυλίνα Αγαλιανού

1809 2

Ενα ντοκιμαντέρ για τον φωτογράφο της Θεσσαλίας Τάκη Τλούπα, έναν από τους πιο εμβληματικούς Ελληνες φωτογράφους, μαζί με τον Μελετζή και τον Μπαλάφα, και γνωστό για μερικές από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες της Θεσσαλίας. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό από το 50' έως και το '80, που ανακαλύφθηκε τυχαία, ξεχασμένο, σε μία κούτα στο υπόγειο του σπιτιού του Τλούπα, από την σκηνοθέτρια Καλλιόπη Λεγάκη.

Ενα από τα ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ του πρόσφατου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αφού έχει πολύ πλούσιο αρχειακό υλικό του σπουδαίου φωτογράφου. Πραγματικά εκπληκτικές οι φωτογραφίες του, με σεβασμό και αγάπη προς τον άνθρωπο και τη φύση. Το ντοκιμαντέρ μάς δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να ανακαλύψουμε τι είναι εκείνο που τον παρακινούσε στο έργο του.

«Ο Τάκης κυνηγούσε και φωτογράφιζε τις "αλήθειες" της ζωής, που τις έβρισκε στη φύση, στα ανθρώπινα πρόσωπα, τα κουρασμένα και τα χαρούμενα, τα περίεργα και τα πονεμένα. Και στα πρόσωπα αυτά είχε τον τρόπο να ξεπερνάει τα σχήματα και τη σάρκα και να πιάνει το άπιαστο... Μα τις "αλήθειες" δεν τις αναζητούσε στα πρόσωπα μονάχα. Τις έψαχνε και τις έβρισκε παντού: στα λουλούδια, στους ποταμούς και στις λίμνες, στα ηλιοβασιλέματα, στους πελαργούς του κάμπου, στα σπίτια και τους δρόμους...», έγραφε για τον Τ. Τλούπα ο Γ. Χουρμουζιάδης.

Παυλίνα Αγαλιανού
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rizospastis.gr

Smart Search Module