Μενού

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

2106_6

Δυο άντρες και μια γυναίκα πρωταγωνιστούν  και στη «πολυεθνική» ταινία «Περάσματα» που σκηνοθέτησε ένας Αμερικανός, ο Αϊρα Σακς, στη Γαλλία. Μόνο που εδώ οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, το πλαίσιο πολύ στενάχωρο και το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, αλαζονικό.

Είναι ο Τόμας (Φραντς Ρογκόφσκι) ένας ταλαντούχος Γερμανός σκηνοθέτης που έχει αφήσει το Μόναχο για το Παρίσι, όπου ζει μαζί με τον graffitiartistσύντροφό του Μάρτιν (Μπεν Γουίσο). Η σχέση φαίνεται κουρασμένη αλλά οι σεξουαλικές ανάγκες του Τόμας ποικίλουν, οπότε θα βρεθεί στο ίδιο κρεβάτι με την Αγκάτ (Αντέλ Εξαρχόπουλος), μια σέξι κοπέλα που προέρχεται από έναν χωρισμό.

Με την σφραγίδα του Σακς, ανοιχτά ομοφυλόφιλου σκηνοθέτη ταινιών όπως οι «Η αγάπη είναι παράξενη» (2014) και το «Μικροί κύριοι» (2016), η ταινία δείχνει να ενδιαφέρεται κυρίως για το εσωτερικό χάος του Τόμας, που μη ξέροντας τι ακριβώς θέλει από τη ζωή του, λειτουργεί επιπόλαια και ενστικτωδώς.

Ανακατεύει τα πάντα, μανιπουλάρει τους πάντες σπέρνει παντού τον πόνο και δεν ενδιαφέρεται για κάτι άλλο πέρα από την εκπλήρωση των προσωπικών του αναγκών. Είναι ένας εγωιστής  καταδικασμένος να μείνει μόνος και ο Ρογκόσφκι τον υποδύεται με μια θαυμαστή φυσικότητα σε αυτή την πικρή ταινία που μπορεί (ενδεχομένως) να έχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία του σκηνοθέτη αλλά καταφέρνει να επικοινωνήσει.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module