• Facebook Page: 285868921532586
  • Twitter: pekkgram
  • YouTube: pekkgram

Τριήμερο προβολών της Π.Ε.Κ.Κ. «Με το Βλέμμα της Κριτικής»

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), το σωματείο των Ελλήνων κριτικών με ενεργό δράση από το 1976, εμπλουτίζει φέτος την ετήσια δραστηριότητά της με ένα ξεχωριστό τριήμερο προβολών με ελεύθερη είσοδο, και σας καλεί να δείτε το σινεμά «Με το Βλέμμα της Κριτικής».

Κάθε χρονιά η Π.Ε.Κ.Κ. βραβεύει κορυφαίες ταινίες στις σημαντικότερες εγχώριες κινηματογραφικές διοργανώσεις: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, και Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα,

Περισσότερα...

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

H Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου γιορτάζει τα 40 χρόνια παρουσίας της στο ελληνικό σινεμά, ξεκινώντας με μια εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας (26 Noεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου). Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το 2016.

Περισσότερα...

Η γοητεία του μαυρόασπρου

Το 30o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, μας προτείνουν ταινίες που σφράγισαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου στην σύγχρονη ιστορία του. Το πρόγραμμα, που θα παίζεται στον κινηματογράφο Ααβόρα (18/10-1/11/17) θα περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές ταινίες:

1982 - Η κατάσταση των πραγμάτων, Β. Βέντερς
1986 - Down by Law, Τζ. Τζάρμους
1994 - Τέλος εποχής, Α. Κόκκινος
1997 - Αθώο σώμα, Ν. Κορνήλιος
1997 - No sympathy for the devil, Δ. Αθανίτης
1997 - No budget story, Ρ. Χαραλαμπίδης
1998 - Following, Κρ. Νόλαν
1999 - Juha, Α. Καουρισμάκι
2001 - Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω, Γ. Φάγκρας
2007 - Control, Α. Κόρμπιν
2010 - Μαχαιροβγάλτης, Γ. Οικονομίδης
2012 - Tabu, Μ. Γκομέζ
2015 - Μικρή άρκτος, Ε. Χρονοπούλου
2016 - Ρισάλτο, Β. Βαφέας

Ευρωπαϊκός κινηματογράφος της κρίσης - Eυρωπαϊκός κινηματογράφος σε κρίση

Ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια μοιάζει να εμπνέεται από την κρίση. Ομως, «ο κινηματογράφος δεν είναι διατριβή, ούτε προκήρυξη, ούτε φέιγ βολάν κάποιας οργάνωσης», επεσήμανε, και πολύ σωστά, ο κριτικός Κωνσταντίνος Μπλάθρας συμμετέχοντας στη συζήτηση «Ευρωπαϊκός κινηματογράφος της κρίσης - ευρωπαϊκός κινηματογράφος σε κρίση» που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Περισσότερα...

40 Χρόνια ΠΕΚΚ στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Συνεχίζοντας τους εορτασμούς της 40ης επετείου από την ίδρυσή της, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα παρουσιάσει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πανοράματος Κινηματογράφου έξι επιλογές από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές και 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες που παράχθησαν κατά τη διάρκεια ζωής της, όπως αυτές προέκυψαν από ψηφοφορία των Ελλήνων κριτικών, και ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Oι ταινίες που θα προβληθούν είναι "Το Βλέμμα του Οδυσσέα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η "Γλυκιά Συμμορία" του Νίκου Νικολαΐδη, και "Οι Απέναντι" του Γιώργου Πανουσόπουλου από ελληνικής πλευράς, και οι "Επάγγελμα: Ρεπόρτερ" του Μικελάντζελο Αντονιόνι, "Κάποτε στην Ανατολία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, και "Το Στοιχείο του Εγκλήματος" του Λαρς φον Τρίερ, ενώ οι μέρες και ώρες προβολής έχουν ως εξής:

Περισσότερα...

Ευρωπαϊκό Σινεμά - Νότος vs. Βορράς, Ομοιότητες και Διαφορές στις Σύγχρονες Ταινίες

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 12.30 μ.μ., το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), πραγματοποίησαν στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS, ανοιχτή συζήτηση με θέμα  Ευρωπαϊκό Σινεμά - Νότος vs. Βορράς, Ομοιότητες και Διαφορές στις Σύγχρονες Ταινίες. Ομιλητές ήταν, οι κριτικοί κινηματογράφου και μέλη της Π.Ε.Κ.Κ., Ανδρέας Τύρος και Νίκος Κουρμουλής, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα, της βραβευμένης ταινίας του Roberto Ando, Viva la liberta! (Βραβείο σεναρίου, πρώτου αντρικού ρόλου από την Ιταλική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, και υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα στην Ιταλία και καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Καρλόβι Βάρι).

Περισσότερα...

40 Χρόνια ΠΕΚΚ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Συνεχίζοντας τους εορτασμούς της 40ης επετείου από την ίδρυσή της, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου παρουσιάζει το αφιέρωμα 6 Αριστουργήματα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του οποίου θα προβληθεί μια επιλογή από τις 10 καλύτερες ελληνικές και τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες που παράχθησαν κατά τη διάρκεια ζωής της Ένωσης, όπως προέκυψαν από ψηφοφορία των Ελλήνων κριτικών.
 
Oι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι "Γλυκιά Συμμορία" του Νίκου Νικολαΐδη, "Οι Απέναντι" του Γιώργου Πανουσόπουλου, "Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων" του Δήμου Αβδελιώδη, από ελληνικής πλευράς, και οι "Επάγγελμα: Ρεπόρτερ" του Μικελάντζελο Αντονιόνι, "Κρυμμένος" του Μίκαελ Χάνεκε και "Ένας Αμερικανός Φίλος" του Βιμ Βέντερς από ευρωπαϊκής, ενώ οι μέρες και ώρες προβολής έχουν ως εξής:
 
Αίθουσα: Παύλος Ζάννας
Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων / Δήμος Αβδελιώδης (178') - Παρασκευή 4/11 ώρα 11πμ
Γλυκιά Συμμορία / Νίκος Νικολαΐδης (151') - Σάββατο 5/11 ώρα 11πμ
Ένας Αμερικανός Φίλος / Βιμ Βέντερς (126') - Κυριακή 6/11 ώρα 10.30πμ
Οι Απέναντι / Γιώργος Πανουσόπουλος (121') - Τετάρτη 9/11 ώρα 11πμ
Κρυμμένος / Μίκαελ Χάνεκε (118') - Πέμπτη 10/11 ώρα 11πμ
Επάγγελμα: Ρεπόρτερ / Μικελάντζελο Αντονιόνι (119') - Κυριακή 13/11 ώρα 10.30πμ
 
Επιπλέον, οι πλήρες δεκάδες των καλύτερων ελληνικών και των καλύτερων ευρωπαϊκών ταινιών, θα αποκαλυφθούν σε ειδική, επετειακή εκδήλωση κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Σύγχρονος Τουρκικός Κινηματογράφος

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, στις 12 μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφο (Π.Ε.Κ.Κ.), εκτός από την από κοινού διοργάνωση του αφιερώματος “Τουρκικός Κινηματογράφος – Από τον Γιλμάζ Γκιουνέϊ στον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν”, επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν την άνθηση που γνωρίζει το τουρκικό σινεμά με μια συζήτηση – ανοιχτό τραπέζι, και τίτλο “Ο Σύγχρονος Τουρκικός Κινηματογράφος”. Ομιλητές ήταν, από την Τουρκία ο προσκεκλημένος του Πανοράματος και καταξιωμένος Τούρκος σκηνοθέτης Αλί Οζγκεντούρκ, και η κριτικός κινηματογράφου, Εσίν Κιουτσιουκτεπεπινάρ, και από την Ελλάδα οι κριτικοί κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος και Ρόμπι Εκσιέλ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Περισσότερα...

Συνεχίζονται οι εορτασμοί για τα 40 χρόνια της ΠΕΚΚ

Με την παρουσία της ΠΕΚΚ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, συνεχίζονται οι εορτασμοί για την συμπλήρωση των 40 ετών από την δημιουργία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, με δύο ομιλίες και την προβολή της ταινίας "Οι Απέναντι", του Γιώργου Πανουσόπουλου, θα δηλώσει το παρών η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, στο 29ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, που θα διεξαχθεί φέτος στην Καλαμάτα, στις 21, 22 και 23 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 8μμ, στο αμφιθέατρο "Θόδωρος Αγγελόπουλος" του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Ανδρέας Τύρος, και ο Γενικός Γραμματέας, Νέστορας Πουλάκος, θα μιλήσουν για το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον της ένωσης. Η συζήτηση θα ακολουθηθεί από την προβολή της ταινίας.

Ελληνικός Κινηματογράφος: Quo Vadis?

Στα πλαίσια του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS συζήτηση με θέμα «Ελληνικός Κινηματογράφος: Quo Vadis?». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Βασίλης Βαφέας, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Τριανταφυλλίδης και Γιάννης Φάγκρας και οι κριτικοί Νέστορας Πουλάκος και Ανδρέας Τύρος (Πρόεδρος της ΠΕΚΚ). Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Οι κινηματογραφιστές έδειξαν αρχικά μάλλον απαισιόδοξοι για το μέλλον του κινηματογράφου στην Ελλάδα, τονίζοντας την έλλειψη παραγωγών, χρημάτων και πάνω απ’ όλα θεατών. Ο Γιάννης Φάγκρας αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδοξο φαινόμενο να έχουμε έναν Έλληνα σκηνοθέτη βραβευμένο στις Κάννες και υποψήφιο για Όσκαρ, ο οποίος αδυνατεί να βρει χρήματα για την επόμενη ταινία του. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης παρουσίασε με το δικό του τρόπο τα αδιέξοδα της παρούσας κατάστασης στη σχέση με τους παραγωγούς και υποστήριξε ότι η μόνη ελπίδα αλλαγής είναι να δημιουργηθούν κολεκτίβες και νέες συνεργασίες. Το θέμα της έλλειψης πόρων περιέγραψε και ο Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα απήχησης του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα, αφού οι (μη εμπορικές) ταινίες απευθύνονται τελικά σε ένα κοινό 10 με 15 χιλιάδων θεατών, σε αντίθεση με το ελληνικό θέατρο, που παρά τις δύσκολες συνθήκες ακόμα ανθεί. Η μόνη λύση που απομένει τελικά στους κινηματογραφιστές είναι η λογική του Do It Yourself και του Guerilla κινηματογράφου.

Περισσότερα...