Μενού

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - Αλέξης Δερμετζόγλου

2011 1

Ο Τόμας είναι διακεκριμένος Γερμανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης και συνεργάζεται με τον Βρετανό καλλιτέχνη  Μάρτιν και είναι  παντρεμένος μαζί του  εδώ και 15 χρόνια. Σ΄ ένα καλλιτεχνικό πάρτυ ο Τόμας γνωρίζει την Γαλλίδα Αγκάτα, δασκάλα και ασχολούμενη με την ζωγραφική, και αναπτύσσουν  μια έντονη  ερωτική σχέση. Ο Τόμας ενημερώνει τον Μάρτιν και αργότερα μετακομίζει στης Αγκάτα. Επειδή όμως το σπίτι, στο οποίο συζούσαν με τον φίλο του, του ανήκει, πηγαίνει όποτε θέλει  και ταράζει συναισθηματικά τον Μάρτιν που έχει ήδη  αποχτήσει νέα σχέση με έναν μαύρο καλλιτέχνη. Τα πήγαινε έλα του Τόμας δεν έχουν τελειωμό όπως και η αναποφασιστικότητά του. Τελικά θα έλθει σε ρήξη με όλους και μένει  μόνος του.

Ο Σακς είναι εξειδικευμένος στο gey σινεμά και καταφέρνει μέσα από τις ταινίες του να αναδείξει εξαιρετικά και ρεαλιστικά τα προβλήματα των σχέσεων. Στην νέα του ταινία ολοκληρώνει μια έντονα ειλικρινή και ως εκ τούτου ενοχλητική σπουδή πάνω στον ναρκισσισμό, στην υποκρισία, στην χειραγώγηση και στις υπαναχωρήσεις. Ουσιαστικά απευθύνεται στους θεατές και τους καλεί να βρούν τις ομοιότητες τους με τον Τόμας, κάτι ιδιαίτερα οδυνηρό. Από την άλλη μεριά αντιπαραθέτει το σαβουάρ του καλλιτεχνικού περιβάλλοντος  με τα στερεότυπα της μεσοαστικής τάξης που εκπροσωπεί η Αγκάτα και  κάνει κοινωνιολογικές συγκρίσεις. Συγκλονιστικοί οι τρείς ηθοποιοί, ουσιαστικά κάνουν happening.

Η ταινία δεν έγινε δεχτή στις Κάννες και στη Βενετία, έκαμε την πρεμιέρα της στο Σάντανς και στη συνέχεια  προβλήθηκε στο Πανόραμα του Βερολίνου.  Αξίζει τον κόπο να προσεχθεί, είναι  ιδιαίτερα  επίκαιρη. Διαθέτει σωστή σκηνοθεσία, εξαιρετικά επιδέξιο μοντάζ, καλή φωτογραφία, που όλα αυτά κατά βάθος συγκλίνουν στο καλό αποτέλεσμα. 

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module