Μενού

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΡΕΣ - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Η γοητεία του ριζοσπαστικού Ισλάμ

Με την ταινία «Τέσσερις κόρες» (Les filles d’Olfa) η σκηνοθέτρια Καούτε Μπεν Χανία επιχειρεί να διεισδύσει στο μηχανισμό που οδηγεί δύο μικρά κορίτσια στον να ενταχθούν στο ισλαμικό κράτος. 

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Ολφά και των τεσσάρων κοριτσιών της, της Ράχμα, της Γκοφράν, της Έγια και της Ταϊσίρ.

Όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια η μητέρα στην αρχή, οι δύο μικρότερες ζουν ακόμη μαζί της αλλά τις δύο μεγαλύτερες, τη Ράχμα και την Γκοφράν «τις κατασπάραξε ο λύκος».

Οι τέσσερις κόρες της Ολφά είναι όμορφες, μοντέρνες και αγαπούν τη ζωή. Το ίδιο και η μητέρα τους η οποία παράτησε τον καταπιεστικό πρώτο της άνδρα και πατέρα των κοριτσιών της. Βρισκόμαστε στο 2011 όταν ο Μπεν Άλι, ο οποίος κυβερνούσε την Τυνησία από το 1987, αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των μεγάλων διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης, με το αίτημα του εκδημοκρατισμού. Μόνο που η κατάσταση εκτροχιάστηκε και δόθηκε χώρος να αναδειχθούν και οι εξτρεμιστικές ισλαμικές δυνάμεις. Οι οποίες διεκδίκησαν το «δικαίωμα» οι γυναίκες να φοράμε χιτζάμπ (μαντήλα που καλύπτει μαλλιά και λαιμό) ή νιγκάμπ (πέπλο που αφήνει μόνον τα μάτια να φαίνονται). Ενδυμασίες που έγιναν σύμβολα αντίστασης αφού μέχρι τότε, πλην της απλής μαντήλας, ήταν απαγορευμένα. Έτσι τα δυο μεγαλύτερα κορίτσια, ηλικίας 14 και 15 ετών τότε, έμπλεξαν με ισλαμικούς κύκλους και έφυγαν από το σπίτι για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Απελπισμένη αλλά και αποφασισμένη η Ολφά προσπάθησε με κάθε τρόπο να βρει τα κορίτσια της και να τα φέρει πίσω.

Αυτήν είναι η ιστορία που αφηγείται το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ της Καούτε Μπεν Χανία, επίσημη πρόταση της Τυνησίας για το Διεθνές Όσκαρ. Για την εξυπηρέτηση της αφήγησης έχει επιλέξει τόσο τα αληθινά πρόσωπα όσο και ηθοποιούς δίνοντας έτσι μία μορφή ταινίας μέσα στην ταινία. Τόσο τρυφερή, τόσο ανθρώπινη αλλά και τόσο τρομακτική! Μια ταινία για τις γυναίκες, για τη μητρική αγάπη, για την ελευθερία.  Συγκλονιστική!

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module