Μενού

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, Η - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Ένα από τα 7 θαυμάσια, προπαγανδιστικά ντοκιμαντέρ της σειράς «Why We Fight» («Ο πόλεμος έρχεται στην Αμερική», «Η μάχη της Κίνας», «Η μάχη της Ρωσίας», κ.ά.), που τη δημιουργία τους είχαν αναθέσει οι ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου για να δικαιολογήσουν προς τους Αμερικανούς στρατιώτες την εμπλοκή της Αμερικής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκηνοθετημένα από τον Φρανκ Κάπρα και τον Ανατόλ Λίτβακ, και που, αργότερα, προβλήθηκαν και για το κοινό για τον ίδιο λόγο.

Hidden life2

Ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο, που στηρίζεται σε επίκαιρα γυρισμένα από Σοβιετικούς οπερατέρ που κάλυπταν, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, τις διάφορες μάχες, δίνοντας μια πολύ συμπαθητική για τους Αμερικανούς εικόνα της τότε Σοβιετικής Ένωσης (ήταν η εποχή που η Αμερική παραμέριζε τις πολιτικές αντιμαχίες της με την κομμουνιστική Ρωσία για να αντιμετωπίσει, συμμαχικά μαζί της, τα ναζιστικά στρατεύματα και την κυριάρχηση του φασισμού).

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ακόμη και αποσπάσματα από παλιές, βουβές, και όχι μόνο, ταινίες (ανάμεσά τους και από  τον «Αλέξανδρο Νέφσκι» του Αϊζενστάιν), ταινίες που δείχνουν τη ναζιστική προπαγάνδα. Δείγματα μιας εξαιρετικής δουλειάς, τόσο από τους κάμεραμαν όσο και από τους σκηνοθέτες, τόσο τον Φρανκ Κάπρα όσο και τον ρωσικής καταγωγής Ανατόλ Λίτβκα), με τον επίσης πασίγνωστο τότε ηθοποιό Γουόλτερ Χιούστον να αναλαμβάνει την αφήγηση. Από τα ντοκιμαντέρ που αξίζει να προβάλλονται συχνά για να μας θυμίζουν πτυχές της Ιστορίας μας που δεν πρέπει να ξεχνάμε 

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module