Μενού

ΚΑΤΗΓΟΡΩ...! - Νίκος Τσαγκαράκης

Τον Δεκέμβρη του 1894 ο εβραϊκής καταγωγής αξιωματικός του γαλλικού στρατού Άλφρεντ Ντράιφους καταδικάζεται άδικα για προδοσία.

Ο συνταγματάρχης Πικάρ, ο οποίος διορίζεται προϊστάμενος στην υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, συμπτωματικά ανακαλύπτει στοιχεία που αποδεικνύουν την κακοδικία, την οποία όμως οι ανώτεροί του προσπαθούν ν’ αποκρύψουν προκειμένου να μην πληγεί το γόητρο του στρατού κι οι δικές τους θέσεις.

Ιστορικό δράμα που αφηγείται τα πραγματικά γεγονότα βασισμένο στο μυθιστόρημα «An Officer and a Spy» του βρετανού Ρόμπερτ Χάρις, το οποίο εκδόθηκε το 2013.

j accuse1

Ωστόσο, η ονομασία της ταινίας προέρχεται από την ομότιτλη επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 1898 στην εφημερίδα L’ Aurore, με την οποία ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά υπερασπίστηκε τον Ντρέιφους, καταγγέλλοντας τη δικαιοσύνη και την κυβέρνηση για αντισημιτισμό. Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο περυσινό φεστιβάλ Βενετίας.

Ο Πολάνσκι προσφέρει μια αιχμηρή, καταγγελτική, ψύχραιμη, στιβαρή κι  αυτοαναφορική απεικόνιση της ιστορίας, η οποία ωστόσο στερείται έντονες  κορυφώσεις που θα χρησίμευαν ως στιγμές εκτόνωσης της σχολαστικής συσσώρευσης των γεγονότων.

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module