Μενού

ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Μια ακόμη ταινία «Αστερίξ» ίσως να μην είχε και τόσο νόημα αν ο μύθος του Γαλάτη ήρωα και του γαργαντούα φίλου του, του Οβελίξ, δεν ανανεωνόταν κάπως. Και αυτό ήταν το στοίχημα του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γκιγιόμ Κανέ στην ταινία «Αστερίξ & Οβελίξ: Στο δρόμο για την Κίνα» όπου ο ίδιος υποδύεται  τον Αστερίξ δίπλα στον αρεκτά συμπαθητικό Ζιλ Λελούς ως Οβελίξ (αν και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ παραμένει αξεπέραστος γιατί φάνηκε να είναι στην κυριολεξία γεννημένος για αυτόν τον ρόλο).

1770 3

Προκειμένου να «αγκαλιάσει» όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και έχοντας στα χέρια του μια από τις ακριβότερες γαλλικές παραγωγές όλων των εποχών (η ταινία κόστισε 64 εκατ. ευρώ!), ο Κανέ πρόσθεσε έξυπνα πράγματα στην ταινία, όπως το γεγονός ότι ο Αστερίξ προσπαθεί να γίνει veganκαι δοκιμάζεται να πολεμήσει χωρίς το μαγικό φίλτρο για να αποδείξει την πραγματική του αξία, ή το στοιχείο των ασιατικών Πολεμικών τεχνών σε μια ταινία όπου οι Ασιάτες έχουν τελικά περισσότερο «βάρος» από τους Γαλάτες και τους Ρωμαίους. Ακόμα και το σύντομο πέρασμα του άσου του ποδοσφαίρου Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στον ρόλο ενός Ρωμαίου αξιωματικού με το όνομα Anti– Virus, τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει από την προσπάθεια του σκηνοθέτη να «πιάσει» όσο ο δυνατόν περισσότερο κοινό, δίνοντας έναν πιο σύγχρονο τόνο στην ταινία.

1770 8

Όλα αυτά λειτουργούν καλά και τίποτα δεν προσβάλλει τη νοημοσύνη σου γιατί ο Κανέ σέβεται το ιστορικό κόμικ των Ρενέ Γκοσινύ – Αλμπέρ Ουντερζό που έχει στα χέρια του. Επίσης δεν ξεχνά κάποια πολύ βασικά χαρακτηριστικά του κόμικ εκ των οποίων ένα πολύ αγαπημένο είναι η σχέση του Ιουλίου Καίσαρα με την Κλεοπάτρα, μια σχέση που θα απολαύσουν κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία  θεατές. Μπορεί η Μαριόν Κοτιγιάρ ως Κλεοπάτρα να περνά «ξυστά», όμως ο Βενσάν Κασέλ πραγματικά μας εκπλήσσει ως Καίσαρας επειδή, συμπτωματικά, το σκίτσο του κόμικ είναι θαρρείς φτιαγμένο με τον ίδιο ως πρότυπο!

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module