Μενού

ΓΕΓΟΝΟΣ, ΤΟ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Παρμένο από τις βιωματικές εμπειρίες της Ανί Ερνό τις οποίες μετέφερε η ίδια σε ένα μυθιστόρημα που έκανε θόρυβο στην Γαλλία (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη), το «Γεγονός» σχολιάζει με τρόπο καίριο, ευθύ και χωρίς να μασά τα λόγια του, τον αγώνα που έκαναν γυναίκες παλαιότερων εποχών προκειμένου να ξεπεράσουν τερατώδη εμπόδια που θα μπορούσαν να κοστίσουν ολόκληρη την ζωή της.

1495 4

Η εγκυμοσύνη της νεαρής φοιτήτριας που είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας (Αναμαρία Βαρτολομέι), alter ego φυσικά της Ερνό, απειλεί την πανεπιστημιακή της καριέρα, την μια και μοναδική προτεραιότητα στη ζωή της. Αν όμως η κατάστασή της μαθευτεί, όλα γι’ αυτήν, θα έχουν τελειώσει. Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα και να μπούμε πλήρως στα «παπούτσια» της κοπέλας, αρκεί να πούμε ότι η Ανί είναι από την επαρχία και ότι στην δεκαετία του 1960, περίοδος εξέλιξης της ιστορίας, η έκτρωση απαγορευόταν στην Γαλλία (και βεβαίως όχι μόνο). Οσο οι μέρες περνούν, τόσο το πρόβλημα, εκ των πραγμάτων διογκώνεται και όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί αν σε ένα τέτοιο ζήτημα η συγκεκριμένη περίοδος εξαντληθεί χωρίς να έχει γίνει κάτι.

Στην ουσία η Ντιγουάν έφτιαξε ένα θρίλερ, στο οποίο ο «κακός», ο εχθρός, είναι η ίδια η κοινωνία που μετατρέπεται σε ασφυκτικό κλοιό και μέρα με την μέρα σφίγγει όλο και περισσότερο την Ανί οδηγώντας την στην ασφυξία, αν όχι στην παράνοια. Αυτή η διαδρομή στην οποία η φωτεινότητα του μυαλού της Ανί αντιπαρατίθεται με το σκοτάδι των άθλιων σημείων στα οποία προσπαθεί μόνη να βρει την λύση, έχει κάτι το σπαρακτικό και συγχρόνως ανατριχιαστικό · σαν να οδηγείσαι μαζί της σε μια επίγεια κόλαση. Και αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και σήμερα, υπάρχουν σημεία στον πλανήτη όπου παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν, η ταινία γίνεται ακόμα πιο σημαντική, λόγος για τον οποίο δικαιολογείται και η βράβευσή της στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας με τον Χρυσό Λέοντα.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module