Μενού

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ, Ο - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Καιρός ήταν κάποιος να έδινε μια νέα ορμή και φρεσκάδα στη μεταφορά των κλασικών μυθιστορημάτων στην οθόνη, που πολύ συχνά χάνουν την οποιαδήποτε κινηματογραφική έλξη τους. Αυτό τελικά κατάφερε ο ιταλικής καταγωγής Σκοτσέζος σατιρικός συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης, Αρμάντο Ιανούτσι (Tube Tales, In the Loop, «Ο θάνατος του Στάλιν») με τη νέα αυτή διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Ντίκενς.

Ο Ιανούτσι πήρε το σημαντικό αυτό, βασισμένο σε αυτοβιογραφικά στοιχεία, βιβλίο του Ντίκενς, με φόντο τη βικτωριανή κοινωνία, γύρω από την ιστορία του ορφανού Ντέιβιντ Κόπερφιλντ που από τα βασανιστικά παιδικά χρόνια μιας άθλιας ζωής σε μια τρώγλη του Λονδίνου (εξαιτίας ενός σαδιστή πατριού) καταφέρνει σταδιακά, χάρη στη βοήθεια μιας θείας κι ενός καλοκάγαθου άντρα, του Μικόμπερ, να βρει το δρόμο του και να πετύχει στη ζωή του.

The Personal History of David Copperfield1

Εκείνο που κατάφερε ο Ιανούτσι είναι, από τη μια, να δώσει μια φρεσκάδα κι ένα γρήγορο ρυθμό στην ταινία του, και, από την άλλη, να καταγράψει, με τα σωστά χρώματα, τις κοινωνικές δομές της εποχής και την όλη ατμόσφαιρα της βικτωριανής Αγγλίας (τόσο τις τρώγλες, τα κρύα σπίτια και τους βρόμικους δρόμους όσο και τα εκθαμβωτικά αρχοντικά και τον πλούτο της αριστοκρατίας του Λονδίνου). Όλα δοσμένα με χιούμορ, διακωμώδηση, σατιρική συχνά διάθεση, με ανατροπές και μια ατέλειωτη, εκπληκτική ενέργεια στην αφήγηση.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module