Μενού

ΑΡΓΚΑΪΛ - Νίκος Τσαγκαράκης

1261 1

Η συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων Έλι Κόνγουεϊ καταδιώκεται από μια εγκληματική οργάνωση που τίθεται σε κίνδυνο από τα βιβλία της, τα οποία φαίνεται να προδιαγράφουν πραγματικά γεγονότα.

Κωμική κατασκοπική περιπέτεια από τον έμπειρο στο είδος, Μάθιου Βων, δημιουργό επίσης των τριών «Kingsman» (2014, 2017, 2021).

Όταν παίρνει το υλικό του στα σοβαρά ο σκηνοθέτης μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά, όπως έχει δείξει με τα «Χάπια, σφαίρες και 2.000.000 λίρες» («Layer Cake», 2004) και «X-Men: Η πρώτη γενιά» («X-Men: First Class», 2011). Όμως, τόσο στα «Kingsman», όσο κι εδώ υιοθετεί ένα αυτο-παρωδιακό ύφος που υπονομεύει την αληθοφάνεια και την κρισιμότητα της πλοκής του, ευνοώντας τον χαβαλέ, την εξυπνακίστικη μετα-αφηγηματικότητα και την ανατροπή ως αυτοσκοπό. Αν προστεθούν κι οι ντροπιαστικές σκηνές δράσης με τα ακατανόητα πρόχειρα ψηφιακά εφέ για μια ταινία των διακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ξεκάθαροι οι λόγοι εξαιτίας των οποίων προσωπικά εδώ και χρόνια αδυνατώ να διασκεδάσω με τις ταινίες του Βων.

Νϊκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module