Μενού

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - Γιάννης Γκακίδης

1833 2

Όλοι κι όλα από το κόσκινο ροτ Ράντου Ζούντε μς περίσσειο χιούμορ.

Τρελό, αλλόκοτο, διεισδυτικό, αιχμηρό, ρεαλιστικό σχόλιο για την Ρουμανία του σήμερα, αλλά και του χθες, για την Ευρώπη του σήμερα, τον κόσμο του σήμερα, για τον άνθρωπο και πολίτη που οδηγείται μεθοδικά από την εξουσία στις ατραπούς του λούμπεν και της απραξίας. Δύο ιστορίες, παράλληλες και ταυτόχρονα σε πορεία αλληλουχίας, στον αφηγηματικό χρόνο ενός εικοσιτετραώρου, βγαλμένες από δύο εποχές, τη σημερινή και αυτήν πριν την πτώση του Τσαουσέσκου. Μία κοπέλα εργαζόμενη σε μια εταιρεία παραγωγής ταινιών, βρίσκεται ολημερίς στους δρόμους του Βουκουρεστίου οδηγώντας.

Στη διάρκεια της ημέρας προσπαθεί να κάνει τα δοκιμαστικά για μία διαφήμιση, πηγαίνοντας σε 4 διαφορετικούς χώρους και υπό τη συνεχή πίεση του προϊσταμένου της. Η αυστριακή εταιρεία παραγωγής, αναζητά περιπτώσεις ατυχημάτων, προκειμένου να διαφημίσει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ασφαλείας και κυρίως τη χρήση κράνους. Κράνοι θέλουν να πουλήσουν οι άνθρωποι. Μέσα στην τρέλα της καθημερινής δουλειάς της η Άντζελα, φορώντας μια μάσκα, ως Μπομπίτα ανεβάζει στο Ίνσταγκραμ βιντεάκια που, σχολιάζει-σατιρίζει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, με περίσσεια θάρρους, θράσους και τελικά κοινωνικής ευαισθησίας. Στον ίδιο χρόνο ο Ζούντε παρακολουθεί την καθημερινότητα μιας γυναίκας οδηγού ταξί στα χρόνια του Τσαουσέσκου.

Η Άντζελα μοιάζει να είναι η μετεξέλιξη της οδηγού ταξί. Από το κόσκινο του Ζούντε περνάνε τα πάντα. Η Ρουμανία στα χρόνια του Τσαουσέσκου και τώρα, η πολιτική της σημερινής Ευρώπης λέγε με Ένωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Πούτιν, οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία με τον Όρμπαν, η Αυστρία και η καταγωγή του Χίτλερ, η Γερμανία του Γκαίτε αλλά και των ξεπεσμένων απογόνων του, τα μέσα ενημέρωσης-εξημέρωσης, η εκμετάλλευση του εργαζόμενου, τα συστήματα εξαπάτησης του κοινού με τη διαφήμιση, η χυδαία εκμετάλλευση των αναξιοπαθούντων, ο ρατσισμός κοινωνικός και φυλετικός, ο τρίτος κόσμος ως χωματερή του αναπτυγμένου κόσμου. Και όλα τούτα, με αφοπλιστική ειρωνεία, με δηκτικότητα, με πολιτική συνείδηση. Ο Ράντου Ζούντε έχει φαντασία, χιούμορ και κυρίως τη διάθεση τα σατιρίσει τα πάντα γύρω του, δίνοντας την ευκαιρία στον μεταμοντέρνο άνθρωπο να γελάσει με τα χάλια του. Ξεφεύγει όμως λίγο στη διαχείριση του χρόνου. Εξαιρετική στον ρόλο της Άντζελα-Μπομπίτα η Ιλίνκα Μανολάτσε, ενώ συμμετέχειως γκεστ Νίνα Χος, αλλά και ο Ούβε Μπολ γνωστός για τις αποτυχημένες ταινίες του.

Γιάννης Γκακίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module