Μενού

ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

2106_6

Στην πλειοψηφία τους, οι «ταινίες ποδοσφαίρου», δεν σε αφήνουν και τόσο ικανοποιημένο. Είναι τέτοια η φύση του αθλήματος που η μυθοπλαστική κινηματογραφηση τους, ιδίως στις σκηνές του ιδίου του αθλήματος, το μόνο που καταφέρνει είναι να σε κάνει να νοσταλγήσεις το πραγματικό παιχνίδι. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως, του Τάικα Γουαϊτίτι. Εμπνευσμένος από μία αληθινή ιστορία, ο Νεοζηλανδός κινηματογραφιστής που πριν από μερικά χρόνια απέσπασε το Οσκαρ σεναρίου βασισμένου σε ξένο υλικό για το «Τζότζο» (ένα παραμύθι φαντασίας με τον ίδιο στον ρόλο του Αδόλφου Χίτλερ) γύρισε μια από τις πιο όμορφες και πιο διασκεδαστικές ταινίες που σχετίζονται με αυτό το άθλημα..

Το «Ένα γκολ για τη νίκη» βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Αμερικανού προπονητή ποδοσφαίρου Τομ Ρόνγκεν (Μάικλ Φασμπέντερ) ο οποίος το 2011 ανέλαβε την χειρότερη ομάδα στον κόσμο, την εθνική των Αμερικανών Σαμόα. Στόχος του, όπως του ζητά ο πρόεδρος της ομάδας είναι ένα και μόνο γκολ, αυτό που οι Σαμόα δεν κατόρθωσαν ποτέ να κάνουν σε διεθνές επίπεδο. Δύσκολη δουλειά για τον Ρόνγκεν, αφού έχει να κάνει με παόκτες που έχουν στο ενεργητικό τους μια ήττα 31- 0 (!) από την Αυστραλία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2001….

Το μυστικό της επιτυχίας του Γουαϊτίτι βρίσκεται στην χαλαρότητα. Αυτή η διακρίνει τόσο την ιστορία της ταινίας, όσο και κατά κάποιο τρόπο, την ίδια την δημιουργία της. Γιατί το πνεύμα του «Ένα γκολ για την νίκη» είναι ότι το ποδόσφαιρο, πέρα από άθλημα, δεν παύει να είναι παιχνίδι. Και αυτό είναι το μάθημα που ο αυστηρός προπονητής ο οποίος όμως έχει αυτοκαταστραφεί λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του στα γήπεδα, θα πάρει από το περιβάλλον στο οποίο έχει προσληφθεί να δουλέψει. Ολοι δείχνουν να χαίρονται κάνοντας ακόμα και πλάκα με το 31 – 0. Τώρα το πως, 10 χρόνια αργότερα θα καταφέρουν να σταθούν ξανά στο γήπεδο αντιμετωπίζοντας τα «θηρία», άλλο να το λες και άλλο να το βλέπεις. Κι εκεί, ο Γουαϊτίτι πετυχαίνει διάνα.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module