Μενού

ΜΗΤΕΡΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ - Θοδωρής Δημητρόπουλος

1839 5

Είναι πολύ δύσκολο να έρχεσαι από ένα σημείο και μετά στη διαπίστωση πως το μέρος στο οποίο έχεις βρεθεί, καταλήξει, παγιδευτεί (πες το όπως θες), εκεί, αυτό είναι το σημείο όπου θα πρέπει να δημιουργήσεις το δικό σου χώρο και το δικό σου αύριο. Για τη Ραμόνα του “Μητέρα, Πατρίδα” αυτό σημαίνει πως δουλεύει, παλεύει, για να εξασφαλίσει το μέλλον της κόρης της, μην αφήνοντας καθόλου ζωτικό χώρο (και χρόνο) για την ίδια. Επιβιώνει όχι επειδή πιστεύει βαθιά μέσα της πως έρχεται ένα καλύτερο αύριο για την ίδια, όσο επειδή η επιβίωση είναι η ζωή της.

Για τον fixer της μαφίας Τσάρλι (Πιρς Μπρόσναν, μαγευτικά ώριμος), η περιοχή που ζει στο Ορλάντο είναι σαν μια πολυτελής φυλακή. Έχει τον μαφιόζο παλιόφιλό του (Τζέιμς Κάαν στην τελευταία του εμφάνιση) ο οποίος όμως είναι σκιά του παλιού εαυτού του, και μια υπόθεση που του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όταν το κεφάλι ενός στόχου του, λείπει. Ο βετεράνος Φίλιπ Νόις (“Ο Ήσυχος Αμερικάνος”, “Συλλέκτης Οστών”), σαν τον Τσάρλι κι αυτός, μοιάζει ειρηνικά συμβιβασμένος πλέον με τη ζωή του και το έργο του – υπάρχει μια γλυκιά μελαγχολία σε αυτούς τους ωριμότερους ήρωες που καταφέρνουν να χτίσουν κάτι δικό τους σε μια περιοχή από την οποία εδώ και καιρό πλέον γνωρίζουν πως δε θα ξεφύγουν ποτέ.

Η δε Ραμόνα (Μαρία Βάσκεζ, εξαιρετική στο ρόλο), γρήγορη κι εκείνη, κινείται σχεδόν χωρίς ανάσα, χωρίς δομή στην καθημερινότητά της, ίσως και χωρίς αληθινή ελπίδα. Όταν θα καταφέρει να κάνει λίγο χώρο για τον εαυτό της, θα ταραχτεί στη διαπίστωση πως ναι, η ύπαρξή της είναι αληθινή. Τόσο η Ραμόνα του “Μητέρα, Πατρίδα” όσο κι ο Τσάρλι του “Γρήγορου Τσάρλι” προσφέρουν ένα ειλικρινές, συναισθηματικό κέντρου βάρους σε ταινίες των οποίων η τριγύρω αφήγηση είναι κατά τα άλλα μάλλον συμβατική, αναμενόμενη, δίχως εκπλήξεις ή κάποια ιδιαίτερη αισθητική πρόταση. Με τον τρόπο τους, είναι αρκετοί λόγοι για να κάνεις μαζί τους αυτό το ταξίδι – ακόμα κι αν αυτό δεν θα είναι μακρινό.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

Smart Search Module