Μενού

POOR THINGS - Σωτήρης Ζήκος

1818 2

Μια παραμυθένια, πολύχρωμη και πλουμιστή, έντονα κινηματογραφοφιλική και άκρως διασκεδαστική, παλιομοδίτικα ρομαντική κι όμως μ' έναν μοντέρνο τρόπο εικονογραφημένη (ψηφιακά) σημερινή ταινία. Βασισμένη σε έναν γυναικείο χαρακτήρα, την "αναγεννημένη" Μπέλα Μπάξτερ, που από γκροτέσκος στην αρχή γίνεται (καθώς ωριμάζει και γίνεται σοφός από τις εμπειρίες του έξω κόσμου, σαν ένας νέος θηλυκός Σιντάρτα*) “πολυγαμικός” και πολύπλευρα δυναμικός... που όλοι θα ήθελαν να δούνε και να ξαναδούνε -ακόμη και- σε νέες περιπέτειες!

Δεν ξέρω το βιβλίο στο οποίο βασίζεται το σενάριο του Τόνι ΜακΝαμάρα, αλλά η ταινία αντιμετωπίζει τα "σοβαρά" ζητήματα επιστήμης και ηθικής με έναν ευφρόσυνο και παιγνιώδη και ειρωνικό τρόπο που την απαλλάσσει από το βάρος οποιουδήποτε δογματισμού, ακόμη και διδακτισμού.

Μια ανάλαφρη “μυθιστορία” (με ιδεαλιστικό χαρακτήρα, που την διαφοροποιεί από τον συνήθη ρεαλισμό) με μια ειδική βαρύτητα διαλογισμού, αιχμηρά προκλητική, κάθε στιγμή, για τη νέα εποχή... Όπου επ' αυτής, ό,τι (άλλο) κι αν πεις «τα πολλά λόγια είναι φτώχια» ή αλλιώς «Least said sooner mended».

*Αναφέρομαι στο ιστορικό πρόσωπο Σιντάρτα Γκαουτάμα ή Σιντάτα/Σιδάρτα Γκοτάμα (στα σανσκριτικά सिद्धार्थ गौतम Σιντάρτα Γκαουτάμα, στα παλικά Σιντάτα Γκοτάμα) που υπήρξε πνευματικός δάσκαλος από την αρχαία Ινδία και ιστορικός ιδρυτής του Βουδισμού, που γεννήθηκε στο σημερινό Νεπάλ. Που βγήκε στον έξω κόσμο στην ηλικία των 30 χρονών (ενήλικος σωματικά αλλά περίπου "νήπιο" διανοητικά) και έγινε σοφός... και θέλησε ν' αλλάξει τον κόσμο!

Σωτήρης Ζήκος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα cinephilia.gr

Smart Search Module