Μενού

ΓΟΥΟΝΚΑ - Νίκος Τσαγκαράκης

1261 1

Ο νεαρός σοκολατοποιός Γουίλι Γουόνκα φτάνει στην πόλη που φιλοξενεί το εμπορικό κέντρο, στο οποίο ονειρεύεται ν’ ανοίξει το κατάστημά του για να πουλάει τις σοκολάτες του. Εκεί όμως θα έχει ν’ αντιμετωπίσει το καρτέλ τριών σοκολατοποιών που απεχθάνονται τον ανταγωνισμό.

Μιούζικαλ φαντασίας βασισμένο στα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ με ήρωα τον Γουίλι Γουόνκα, που εκδόθηκαν το 1964 και το 1972. Πρόκειται για την τρίτη κινηματογραφική ενσάρκωση του χαρακτήρα μετά από εκείνη του Τζιν Γουάιλντερ στο «Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας» («Willy Wonka and the Chocolate Factory», Μελ Στιούαρτ, 1971) και του Τζόνι Ντεπ στο «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» («Charlie and the Chocolate Factory», Τιμ Μπάρτον, 2005).

Η φετινή εκδοχή του ήρωα αποτελεί την πιο στρογγυλεμένη κι επιφανειακή, απεικονίζοντάς τον καλόκαρδο, ανέμελο, μονίμως ευδιάθετο και χαμογελαστό, χωρίς ίχνος από την αλλοκοτιά που χαρακτήριζε τις δύο παλιότερες ενσαρκώσεις του. Παράλληλα, εντοπίζονται ομοιότητες και διαφορές με τις προηγούμενες ταινίες, καθώς, για παράδειγμα, αφενός παρέχεται στον ήρωα μια διαφορετική ιστορία καταβολών απ’ αυτή στην ταινία του Μπάρτον, που αντί για τον πατέρα του αφορά τη μητέρα του, αφετέρου η εμφάνιση των Ούμπα Λούμπα προέρχεται από την ταινία του Στιούαρτ.

Επιπλέον, διάφορα σημεία της πλοκής δεν είναι πολύ πειστικά, όπως η εξουσία της απατεώνα ξενοδόχου στους κρατούμενούς της κι η ευκολία με την οποία παραδίδουν τις ζωές τους σ’ αυτήν, όπως επίσης η κατασκευή του περίφημου εργοστασίου στο τέλος της ταινίας, που προκύπτει βιαστικά κι ανεξήγητα, ενώ μένει κανείς με την αίσθηση ότι, δεδομένης της σπουδαιότητάς του στον μύθο του ήρωα, θα έπρεπε ν’ αποτελεί κεντρικότερο και πιο επιμελημένο σεναριακό διακύβευμα.

Ευτυχώς όμως το καστ είναι εξαιρετικό, ο σχεδιασμός της παραγωγής του Νέιθαν Κρόουλι πλούσιος, ευφάνταστος κι εντυπωσιακός, τα τραγούδια ευχάριστα κι η γενικότερη αίσθηση ζεστή και τρυφερή.

Νϊκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module