Βραβευμένη με τη Χρυσή Κάμερα των Κανών (από το τμήμα «Εβδομάδα της Κριτικής»), η ταινία αυτή του Σεζάρ Ντίας από τη Γουατεμάλα, μας δίνει μια συγκλονιστική εικόνα των τραυμάτων που άφησε στη χώρα ο εμφύλιος πόλεμος (1960-1996) ανάμεσα στους αντάρτες και το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ δικτατορικό καθεστώς, και που οδήγησε στη γερνοκτονία των Μάγιαν – ο πόλεμος άφησε περισσότερους από 200.000 νεκρούς από τους οποίους το 83% ήταν της φυλής Μάγιαν.
Η ταινία ξεκινάει το 2018 όταν η κυβέρνηση της Γουατεμάλας αρχίζει τις δίκες ενάντια στους εγκληματίες πολέμου στρατιωτικούς, υπεύθυνους για τις χιλιάδες εξοντώσεις. Πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός Ερνέστο, που εργάζεται ως ιατροδικαστής ταυτοποιώντας τους ανθρώπους που είχαν εξαφανιστεί στη διάρκεια του πολέμου. Ώσπου, τυχαία, μέσα από την έρευνα για τον άντρα μιας γυναίκας Μάγιαν, ο Ερνέστο ανακαλύπτει πως ο πατέρας του είναι ανάμεσα στους εξαφανισμένους αντάρτες κι αρχίζει μια προσωπική έρευνα για να μάθει περισσότερα για τον πατέρα του.
Στην πρώτη του αυτή ταινία μυθοπλασίας, ο Ντίαζ, με εμπειρία στο ντοκιμαντέρ (είχε καταγράψει επεισόδια από τον εμφύλιο πόλεμο) εστιάζει, την κάμερά του στις θλιβερές εξομολογήσεις ιδιαίτερα των γυναικών που υπήρξαν θύματα εκμετάλλευσης, βιασμού, γενοκτονίας και ωμότητας και που τώρα, μάρτυρες μιας φριχτής, βάρβαρης περιόδου, προσπαθούν να διαφυλάξουν στη συλλλογική μνήμη, ένα απάνθρωπο παρελθόν που ορισμένοι προτιμούν να ξεχάσουν. Μια δυνατή, ειλικρινής, συγκλονιστική μαρτυρία για μια περίοδο που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr