Μενού

ΕΧΘΡΟΣ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ, Ο - Στράτος Κερσανίδης

2094 8

Οι απειλητικοί γείτονες

Ένα ζευγάρι από τη Γαλλία, ο Αντουάν και η Ολγκά, έχουν έρθει να ζήσουν σε ένα ορεινό χωριό της Γαλικίας στην Ισπανία. Είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εκεί, εφαρμόζουν νέες μεθόδους στην παραγωγή και πετυχαίνουν καλά αποτελέσματα. Όμως η αντίθεσή τους στη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή, κάτι που οι περισσότεροι ντόπιοι συμφωνούν να γίνει καθώς θα ωφεληθούν οικονομικά θα δημιουργήσει ένταση με τους γείτονές τους, δυο αδελφούς και τη χήρα μητέρα τους. Ο Αντουάν δέχεται καθημερινές προσβολές αλλά δεν πτοείται. Όταν οι γείτονές τους θα περάσουν σε απειλές, το ζευγάρι θα απευθυνθεί στην αστυνομία αλλά οι αστυνομικοί δεν θα τους πάρουν στα σοβαρά. Ο Αντουάν θέλοντας να συλλέξει στοιχεία για τις απειλές κουβαλά πάντα μαζί του μια κάμερα για να τις καταγράψει. Μέχρι που μια μέρα θα εξαφανιστεί

Ο Ροδρίγο Σορογκογιέν με την ταινία «Ο εχθρός δίπλα μου» (As bestas) υπογράφει ένα θαυμάσιο θρίλερ στο οποίο κυριαρχεί μια σκοτεινή, απειλητική ατμόσφαιρα. Ο σκηνοθέτης ξετυλίγει βήμα-βήμα τα διάφορα γεγνότα δημιουργώντας στιγμές αγωνίας και κορυφώνοντας τη δράση. Στο επίκεντρό του είναι ο τρόπος με τον οποίο ο «άλλος» μπορεί ή δεν μπορεί να ενσωματωθεί σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ή μάλλον πόσο η εν λόγω κοινωνία θέλει να τον εντάξει στους κόλπους της. Έτσι ο Σορογκογιέν βάζει το πανευρωπαϊκό πρόβλημα της αποδοχής του «άλλου» τοποθετώντας το σε μια μικρή κοινωνία. Ταυτόχρονα μιλά για το περιβάλλον και για την προστασία του, για τα κέρδη των μεγάλων εταιριών, την ένδεια των ανθρώπων που υποχωρούν μπροστά στο χρήμα.

Είναι μια ταινία για τις μεγάλες ταξικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, μορφωτικές ανισότητες για το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους δημιουργώντας μόνον προβλήματα. Κι όλα αυτά ο σκηνοθέτης τα υπογραμμίζει μέσα από ένα συναρπαστικό θρίλερ. Μια ταινία που μοιάζει χωρισμένη σε δύο μέρη καθώς στο πρώτο έχουμε τον Αντουάν που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με τους απειλητικούς γείτονές του ενώ στο δεύτερο κυριαρχεί η Ολγκά που αναζητά τον σύζυγό της.

Ο Σορογκογιέν σκηνοθετεί με σιγουριά. Η σκηνοθεσία του είναι ατμοσφαιρική, δημιουργεί την αίσθηση της αδιόρατης απειλής και δεν αφήνει στιγμή να του ξεφύγει το νήμα της αφήγησης και τους ρυθμού της. Εκμεταλλεύεται δε στο έπακρο τον χώρο που γυρίστηκε η ταινία, καθώς το χωριό, το δάσος, το χιόνι και η λάσπη ενισχύουν το αναγκαίο κλίμα φόβου και αποξένωσης που νιώθουν οι δύο ήρωές μας. Έχει δε ενδιαφέρον το πως προσεγγίζει τους χαρακτήρες του και ιδίως εκείνους των δύο αδελφών.

Νομίζω πως «Ο εχθρός δίπλα μου» είναι μία από τις πιο δυνατές ταινίες της χρονιάς. Μια υπόκωφη κραυγή, ένα υπόγειο δράμα, ένα ψυχολογικό «παιχνίδι» φόβου κι ανασφάλειας με φόντο τα βουνά της Γαλικίας.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module