Μενού

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ DOWNTON, Ο - Δέσποινα Τριανταφυλλίδου

Στον Πύργο του Ντάουντον η οικογένεια του Λόρδου Γκράνθαμ (Χιού Μπόνβιλ) και το υπηρετικό προσωπικό ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επίσκεψη του Βασιλιά Γεωργίου του Ε΄ και της Βασίλισσας Μαίρη. Η αναστάτωση στον Πύργο είναι μεγάλη και όλοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές και στους νέους δρόμους που ανοίγονται για αριστοκράτες και μη.

Στην ταινία, η οποία βασίζεται στην επιτυχημένη βρετανική ομότιτλη τηλεοπτική σειρά που διήρκησε έξι χρόνια (2010-2015), οι παππούδες της σημερινής Βασίλισσας Ελισσάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασίλειου είναι το βασιλικό ζεύγος που αναμένουν οι αγαπημένοι ήρωες. Συνεχίζοντας από εκεί που τελείωσε η σειρά, οι χαρακτήρες κάτω από τις σκάλες του Πύργου και πάνω από αυτές, έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλες καταστάσεις. Αν και η δράση τοποθετείται το 1927, θα διαπιστώσετε πως πολλές αναφορές βρίσκουν μια αναλογία στη σημερινή κατάσταση που βιώνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά το ζήτημα του θεσμού της Βασιλείας, κάτι που απασχολεί τους πολίτες της χώρας, θίγεται συχνά κατά τη διάρκεια της πλοκής. Το σενάριο, όμως, αν και εστιάζει στις ζωές φιγούρων που αγαπήσαμε, δεν έχει κάτι συγκλονιστικό να μας πει. Είναι απλώς η ολοκλήρωση των ιστοριών των πρωταγωνιστών.

dopwton1

Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει και στον κινηματογραφικό Πύργο του Ντάουντον είναι η φροντίδα της παραγωγής στην κάθε λεπτομέρεια. Στην ατελείωτη έκταση γης που περιβάλλει τον Πύργο το γρασίδι είναι κομμένο τόσο όσο, ενώ τα βασιλικά άλογα που καλπάζουν σε αυτόν τον πράσινο τάπητα έχουν περήφανες χαίτες και καλοχτενισμένες ουρές. Κάθε κουκίδα στον πανέμορφο πίνακα του Ντάουντον είναι σωστά τοποθετημένη και συνεισφέρει με την παρουσία της στην σύνθεση ενός καλλιτεχνικού και δημιουργικού κατορθώματος.

Αξίζει, λοιπόν, να παρακολουθήσετε το κατόρθωμα που διαδραματίζεται στον Πύργο, παραβλέποντας το ασθενές σε φαντασία σενάριο.

Δέσποινα Τριανταφυλλίδου

Smart Search Module