Μενού

ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ, ΟΙ - Στράτος Κερσανίδης

1991 4 

Ένας άλλος άνθρωπος

Ο Μούσα είναι ένας άνδρας που προσπαθεί να διαχειριστεί το χωρισμό του, εργάζεται σκληρά και είναι πολύ δεμένος με την οικογένειά του. Ένα βράδυ καλεσμένος στο πάρτι γενεθλίων μιας συναδέλφου του, πέφτει και χτυπά στο κεφάλι. Την επόμενη μέρα δυσκολεύεται να ξυπνήσει ενώ αρχίζει και συμπεριφέρεται περίεργα. Οι ιατρικές εξετάσεις δείχνουν πως ο Μούσα έχει πάθει διάσειση η οποία για να υποχωρήσει θα πρέπει να περάσουν κάποιοι μήνες. Στο μεταξύ η συμπεριφορά του αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με την οικογένειά του καθώς αρχίζει να λειτουργεί έξω από συμβάσεις και «πρέπει». Η συμπεριφορά αυτή θα έχει αντίκτυπο και στον αδελφό του Ριάντ, έναν πολυάσχολο αθλητικό δημοσιογράφο, ο οποίος με αφορμή το ατύχημα του Μούσα θα αναγκαστεί να δει κατά που πάει και η δική του ζωή.

Η ταινία «Οι δικοί μου» (les miens) του Ροσντί Ζεμ είναι μια ανθρώπινη δραματική κομεντί με θέμα το πως μπορούν να διαταραχτούν και να επανανοηματοδοτηθούν οι οικογενειακές σχέσεις. Ο Ζεμ, ο οποίος έχει κρατήσει για τον εαυτό το ρόλο του Ριάντ, προσπαθεί να εξερευνήσει τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια, τους γονείς και τα παιδιά που εκφράζουν διαφορετικές γενιές, τον διαφορετικό τρόπο που βλέπει ο καθένας τη ζωή κ.λπ. Το συμπέρασμα είναι πως η ταινία, όχι μόνον δεν αποδομεί την έννοια της οικογένειας, αλλά αντίθετα την ενισχύει προτάσσοντας όμως την ειλικρίνεια αντί των συμβατικών σχέσεων.

Ο Ζεμ σκηνοθετεί με ζεστασιά και τρυφερότητα και οι θεατές απολαμβάνουν μια ταινία βουτηγμένη στην αλήθεια. Μια ταινία που συγκινεί, που φέρνει γέλιο, ένας χαμηλότονος ύμνος στην αγάπη και την αλληλοκατανόηση, πράγματα που μπορεί να θεωρούνται δεδομένα σε μια οικογένεια αλλά δεν είναι έτσι. Η ματιά του Ζεμ μπορεί να είναι προσωπική -καθώς η ιδέα προέκυψε από ένα ατύχημα που είχε ο αδελφός του- αλλά ταυτόχρονα είναι οικουμενική, μας αφορά όλους. Αρκεί να δούμε χωρίς προκαταλήψεις και ενδοιασμούς τις δικές μας οικογενειακές σχέσεις, με τα “πρέπει” και τις υποχωρήσεις.   

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module