Μενού

ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ, Ο - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

1995 6

Όταν δείτε το «Ο Θεός είναι μια Σφαίρα», στην πραγματικότητα θα ανακαλύψετε εκ νέου ένα πρόχειρα φτιαγμένο taken που παίρνει πολύ σοβαρά τον εαυτό του, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα (και στο βιβλίο του Boston Teran). Στην πραγματικότητα είναι ένα άρρυθμο, ανιαρό και συχνά αμήχανο δημιούργημα, δια χειρός Νικ Κασσαβέτη, που ψάχνοντας την ταυτότητα του, χάνει το κοινό του στο “ανάμεσα”.

Προσπαθώντας να πάρει εκδίκηση για την απαγωγή της κόρης του αλλά και για όσα έγιναν στη γυναίκα του (δολοφονήθηκε βίαια από τους ίδιους ανθρώπους), ο εθισμένος με τη δουλειά του αστυνομικός θα ενταχθεί σε ένα θρησκευτικό cult που ίσως ευθύνεται για τα παραπάνω περιστατικά. Τις πληροφορίες θα πάρει από πρώην ηρωινομανή και επαγγελματία ψεύτρα, που παλιότερα ανήκε σε αυτή την αίρεση, την οποία και θα ακολουθήσει στην περιπέτεια.

Θέλει να είναι περιπέτεια της σειράς αλλά και ανθρωποκεντρική ταινία ταυτόχρονα, δυστυχώς είναι λίγη και για τις δύο αντίθετες ομάδες στις οποίες θα επιθυμούσε να ανήκει. Με τα είδη να εισχωρούν και να χάνονται, την country φυσαρμόνικα να σβήνει στα ηχητικά εφέ των σφαιρών και την ατμόσφαιρα πάρα την ένταση να μην είναι στιγμή ηλεκτρισμένη, η ταινία δυστυχώς καθορίζεται από την αμηχανία της.

Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω, για αυτό θα φέρω ένα παράδειγμα: Η σκηνή με το φίδι που πετάγεται από το ντουλαπάκι του οχήματος, σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια. Δεν ξέρω αν το είπα: η ταινία ΔΕΝ είναι κωμωδία… άρα αρκετά από αυτά που συμβαίνουν και στοχεύουν κάπου, τελικά καταλήγουν να εξυπηρετούν κάτι άλλο.

Στην αρχή της τελευταίας πράξης, σε μια σεκάνς όπου οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι, (και ο) τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει, (όπως ορίζει και ο τίτλος της ταινίας του Αλευρά), απλά και μόνο για να υπάρχει μια κορύφωση. Το αίσθημα τις δικαιοσύνης τελικά δεν αφορά κανένα από τους συμμετέχοντες, ούτε καν τον θεό που περιμένει εκείνη τη σφαίρα για να κερδίσει την ελευθερία του από τον τίτλο της ταινίας.

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

Smart Search Module