Μενού

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΣ, Ο - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Αναπάντεχος συνεπιβάτης

Το Μπιλμπάο απέχει από τη Μαδρίτη γύρω στα 400 χιλιόμετρα. Την απόσταση αυτή διανύει κάθε εβδομάδα ο Χουλιάν, ένας χωρισμένος 50χρονος άνδρας για να δουλέψει και χρησιμοποιεί μια διαδικτυακή σελίδα όπου βρίσκει συνεπιβάτες για να μοιραστούν τα έξοδα. Έτσι έχει αποκτήσει μια μόνιμη συνεπιβάτιδα, την όμορφη και κατά 20 χρόνια νεότερή του Λορένα, που εργάζεται στη Μαδρίτη. Κάθε εβδομάδα έχουν και έναν ή δύο άλλους συνεπιβάτες που τους βρίσκει ο Χουλιάν στο διαδίκτυο. Ο Χουλιάν έχει ερωτευτεί τη Λορένα αλλά διστάζει να της εκμυστηρευτεί τον έρωτά του φοβούμενος την απόρριψη. Μάλιστα της έχει αποκρύψει το γεγονός πως δεν έχει δουλειά και της έχει πει πως εργάζεται σε μια εταιρία που παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Σήμερα όμως είναι αποφασισμένος να της εξομολογηθεί τα αισθήματά του και καθώς πηγαίνει να την παραλάβει προβάρει τα λόγια που θα της πει. Αλλά τελικά θα τον πιάσει γλωσσοδέτης και δεν θα καταφέρει να της πει τίποτα. Κάθε δε ελπίδα να της μιλήσει χάνεται όταν λίγο παρακάτω θα παραλάβουν τους δύο συνεπιβάτες τους.

Τον πολυλογά και εκνευριστικό Ροδρίγο, ο οποίος λέει πως κάνει εμπόριο κινητών τηλεφώνων με το Κογκό και τον νεαρό Σέρχιο, που αρχίζει να φλερτάρει τη Λορένα. Ενώ ο Χουλιάν αρχίζει να ενοχλείται από την παρουσία του νεαρού ανταγωνιστή του η κατάσταση στραβώνει όταν ο Ροδρίγο μπλέκει σε καυγά σε ένα βενζινάδικο, στη συνέχεια θα τους σταματήσει η αστυνομία, θα φύγουν για να μπερδευτούν ακόμη περισσότερο όταν θα αποκαλυφθεί πως στη βαλίτσα του ενοχλητικού συνεπιβάτη τους υπάρχει κάτι παράνομο. Όταν δε εμφανιστεί και ένας άνδρας που διεκδικεί χρήματα από τον Ροδρίγο για το φορτίο που μεταφέρει, θα γίνει της κακομοίρας. Μέσα σε αυτό το κουλουβάχατο αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση μεταξύ του Σέρχιο και της Λορένα αλλά και μεταξύ της Λορένα και του Χουλιάν.

Μια αναπάντεχη κωμωδία καταστάσεων είναι «Ο τέταρτος επιβάτης» (El quarto pasajero) του Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια που το 2017 είχε σκηνοθετήσει το πολύ καλό και πρωτότυπο φιλμ “Το μπαρ”. Εδώ σκηνοθετεί με μπρίο και ρυθμό μια αστεία ταινία γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές. Τι μας λέει με λίγα λόγια ο ντε λα Ιγκλέσια; Πρόσεχε ποιον βάζεις στο αμάξι σου αλλά και το βασικότερο, μη διστάζεις και μην καθυστερείς να πεις ό,τι έχεις να πεις. Γιατί στην επόμενη γωνίας του δρόμου, την αμέσως επόμενη στιγμή παραμονεύει το αναπάντεχο και το αναπότρεπτο!

Δεν σας κρύβω πως την κατευχαριστήθηκα την ταινία. Γιατί έχει απ’ όλα: γέλιο, δράση και αίσθημα. Έχει ανατρεπτικό και λεπτών αποχρώσεων χιούμορ και διακριτική κοινωνική ματιά. Έχει θαυμάσιες ερμηνείες με τον Ερνέστο Αλτέριο στο ρόλο του διαταραγμένου Ροδρίγο να είναι απολαυστικός, την υπέροχη Μπλάνκα Σουάρεζ ιδανική στο ρόλο της Λορένα αλλά και τους Αλμπέρτο Σαν Χουάν (Χουλιάν) και (Ρουμπέν Κορτάδα (Σέρχιο) εξίσου πειστικούς στους ρόλους τους.  

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module