Μενού

MEDITERRANEO: Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - Τάσος Ντερτιλής

1824 1

ΣΥΝΟΨΗ: Φθινόπωρο του 2015. Δύο Ισπανοί ναυαγοσώστες αποφασίζουν να ταξιδέψουν στη Λέσβο μόλις βλέπουν τη συγκλονιστική φωτογραφία του πνιγμένου μικρού αγοριού από τη Συρία. Όταν ο Όσκαρ και η ομάδα του καταφθάνουν εκεί, ανακαλύπτουν μια πραγματικότητα που αγνοούσαν: χιλιάδες άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά προσπαθώντας να περάσουν παράνομα από τη θάλασσα στην Ευρώπη με βάρκες, για να ξεφύγουν από τις ένοπλες συγκρούσεις στις χώρες τους. Όμως, στην προσπάθεια τους να τους βοηθήσουν ανακαλύπτουν επίσης ότι οι τοπικές αρχές σχεδόν αδιαφορούν για τις διασώσεις. Αυτοί όμως θα επιμείνουν.

Η ταινία του γνωστού μας από τα «100 μέτρα» Ισπανού δημιουργού δεν στερείται αρετών και δύναμης, βασισμένη στις αφηγήσεις του ναυαγοσώστη Όσκαρ Καμπς που με αλτρουιστικά κίνητρα ξεκίνησε να πάει στη Λέσβο για να σώζει ανθρώπους γιατί…αυτό ήταν που ήξερε να κάνει καλά: να βοηθάει ανθρώπους σε κίνδυνο. Ισπανοελληνική συμπαραγωγή (από ελληνικής πλευράς στην παραγωγή η διεθνώς επιτυχημένη Heretic), γυρισμένη σε αυθεντικές τοποθεσίες, επιχειρεί μια κριτική αποτίμηση για γεγονότα που εξέθεσαν διεθνώς εκείνη την εποχή την Ελλάδα ωστόσο δεν ξεφεύγει από μια μονόπλευρη κλισέ αντίληψη των μηχανισμών της εξουσίας.

Ο ταλαντούχος κατά τα λοιπά Μάρσελ Μπαρένα, όσο και να προσπαθεί αποτυγχάνει να προσθέσει κάτι ουσιαστικό σε γνωστά και ακόμη άλυτα διεθνή προβλήματα, πέρα από ένα συναισθηματισμό και μια αβαθή ανθρωπιστική διάθεση. Μια ταινία-χαρά των διεθνών ΜΚΟ που δεν παύει ωστόσο να είναι συναρπαστική κατά διαστήματα και να διαθέτει γενικά ικανοποιητικές ερμηνείες (ιδιαίτερη μνεία για τη Μελίκα Φορουτάν του Pari). Δυστυχώς επίσης, αν και έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τα γεγονότα που αφηγείται, παραμένει τραγικά επίκαιρη μετά το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο. 

Τάσος Ντερτιλής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα grandmagazine.gr

Smart Search Module