Μενού

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ, Η - Κωνσταντίνος Καϊμάκης

1824 4

Το εξπρές της Σιβηρίας

O Ματιέ Ρουσέλ είναι ο διευθυντής της γαλλικής εταιρίας Alliance Française στη Σιβηρία. Πιστεύει ότι η αλλαγή θα ωφελήσει την οικογένεια και τον γάμο του, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζει. Μάλιστα όταν βρεθεί κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που δεν έκανε συνειδητοποιεί ότι δύσκολα θα βγει αλώβητος από τη συγκεκριμένη περιπέτεια.

«Kompromat: στοιχεία κατασκευασμένα που στοχοποιούν και διαβάλλουν άτομα. Ο όρος όπως και η διαδικασία επινοήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες». Πριν καν ξεκινήσει το φιλμ, η παραπάνω φράση μας προετοιμάζει για το τι θα δούμε. Μια καλοστημένη παγίδα δηλαδή από την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για τον αθώο ήρωα. Το σφιχτοδεμένο, μεθοδικό και αγωνιώδες θρίλερ του Ζερόμ Σαλ («Οδύσσεια», «Το ακρωτήρι της βίας») ποντάρει σε ένα αυστηρό και δυσοίωνο πλαίσιο από όπου η διαφυγή μοιάζει με άθλο.

Σαν μια διαφορετική, μοντέρνα εκδοχή του «Εξπρές του μεσονυχτίου», με τη ρωσική φυλακή να θυμίζει τα μπουμπούκια των τουρκικών κελιών και το concept να χτίζεται σχηματικά και μονοδιάστατα γύρω από την πολιτισμική άβυσσο που χωρίζει Γαλλία (ως εκπρόσωπο του Διαφωτισμού και της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων) και Ρωσία (η κουλτούρα της χώρας δίνεται μέσω του αιματοβαμμένου κυνηγιού και της ομοφοβίας).

 

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιοεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr

Smart Search Module