Μενού

ΑΣ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΕΙΡΗΝΗ - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Πίσω από το τείχος

Ταινία για έναν άνδρα που βρέθηκε εγκλωβισμένος και αναγκασμένος να αντιμετωπίσει την ίδια του τη ζωή. Αλλά και για τους Παλαιστίνιους που ζουν  αποκλεισμένοι πίσω από ένα τείχος και πρέπει να αντιμετωπίσουν, εκτός από τον ισραηλινό στρατό και τις ίδιες τις εσωτερικές τους αντιθέσεις.

Ο Σάμι, Παλαιστίνιος που ζει στην Ιερουσαλήμ, έρχεται στο χωριό του, μαζί με τη γυναίκα του Μίρα και το μικρό του γιο, για να παραστεί στο γάμο του μικρότερου αδελφού του, Αζίζ. Όμως στην επιστροφή ο ισραηλινός στρατός έχει κλείσει το δρόμο κι έτσι αναγκάζεται να γυρίσει πίσω στο χωριό το οποίο έχει αποκλειστεί επειδή χτίζεται ένα τείχος για να εμποδίζει τους χωρίς έγγραφα Παλαιστίνιους να περνούν και να εργάζονται παράνομα στο Ισραήλ. Έτσι ο Σαμί αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του, τη σχέση με τη γυναίκα του που νιώθει παραμελημένη, με τον πατέρα του που τον πιέζει να επιστρέψει πίσω, τον αφελή μικρό του αδελφό, την αδελφή του και το σύζυγό της που εμπλέκεται με το τοπικό συμβούλιο, τον παλιό του φίλο Αμπέντ που ζει με την ελπίδα επιστροφής της συζύγου του.

Συμβαίνουν πολλά και διάφορα στην ταινία του ισραηλινού Εράν Κολίριν «Ας ξημερώσει ειρήνη» (Veyehi boker / Let it be morning) η οποία αποδίδει με ανάγλυφο τρόπο την καθημερινή ζωή στα παλαιστινιακά εδάφη. Το καθεστώς απαρτχάιντ που εφαρμόζουν οι ισραηλινές κυβερνήσεις καθώς και τη διαφθορά των τοπικών παλαιστινιακών αρχών. Μια ταινία ανθρώπινων και οικογενειακών σχέσεων που διαμορφώνονται μέσα στο ιδιότυπο καθεστώς ενός αραβικού οικισμού στο Ισραήλ.

Αργοί ρυθμοί και ιδιαίτερο βάρος στους χαρακτήρες με βάση το δραματικό στοιχείο, που εναλλάσσεται με το κωμικό, διατηρώντας πάντοτε τη βαθιά ανθρωπιστική ματιά. Το τραγικό φινάλε αποδίδει έντονα την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εξαιτίας ενός άλυτου εδώ και πολλές δεκαετίες πολιτικού προβλήματος.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Σαγιέντ Κασούα, η ταινία είναι ισραηλινής παραγωγής, ο σκηνοθέτης είναι Ισραηλινός αλλά οι ηθοποιοί είναι Παλαιστίνιοι. Κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις Κάνες όπου οι ηθοποιοί αποχώρησαν επειδή η ταινία κατατέθηκε ως συμμετοχή του Ισραήλ.   

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module