Μενού

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΖΕΪΝ - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

1827 2

Τζέιν είναι το κωδικό όνομα κάθε γυναίκας που αναζητούσε βοήθεια. Η αμερικανοποιημένη «Vera Drake» που είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, μας μεταφέρει στο Σικάγο του 1968, τότε που η άμβλωση ακόμα και για ιατρικούς λόγους ήταν παράνομη. Μια νοικοκυρά θα παλέψει με συνοδοιπόρους τις άλλες δύο γυναίκες καθώς είναι υποχρεωμένη να σταματήσει την κύηση της για να σώσει τη ζωή της. Στην πορεία θα ενώσει τη δύναμη της με όσες γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμα τους στην άμβλωση.

Το «Κάλεσε τη Τζέιν» εναντιώνεται στην ποινικοποίηση των εκτρώσεων, με ελαφρύ διδακτισμό, και «υιοθετεί» τεχνικές του πολιτικού – φεμινιστικού κινηματογράφου, επιλέγοντας τη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή. Είναι από τις λίγες ταινίες που θα σας προέτρεπα να χάσετε τα πρώτα 20 λεπτά -που είναι βασανιστικά αργά και δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην ιστορία- και να παρακολουθήσετε με αμείωτο ενδιαφέρον το υπόλοιπο.

«Δεν φοβάμαι τη φυλακή αλλά ότι δεν θα υπάρχει κάνεις να απαντήσει το τηλέφωνο» θα πει μια από τις γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτό τον αγώνα. Με την ολοκλήρωση της ταινίας, το «Τηλεφωνήστε στη Τζέιν» σίγουρα δεν είναι χαμένη κλήση -και ευκαιρία-. Δείτε το και -παρακαλώ- αφήστε μήνυμα και σε άλλους θεατές για να το δουν.

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

Smart Search Module