Μενού

AIR: ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΘΡΥΛΟ - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

1827 2

Στην American dream ιστορία, κυριαρχεί μια σκέψη: το να «μην μπερδεύουμε την απελπισία με το όραμα». Οι συνιδρυτές της Nike, εταιρίας που βασίστηκε στην ελληνική ρίζα της λέξης, θα στοχεύουν σε μια μεγάλη νίκη: να υπογράψουν τον τότε σχεδόν άσημο Μάικλ Τζόρνταν στην εταιρία τους με ένα τεράστιο ποσό. Το πείσμα της μητέρας του και η βαθύτατη γνώση της σπουδαιότητας του γιού της, θα την οδηγήσει σε μια σειρά από διαπραγματεύσεις που θα αλλάξουν τα οφέλη των χορηγούμενων αθλητών στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Διάλογοι που ρέουν, βρίθουν από ρεαλισμό και σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι. Χαρακτήρες ελαφρώς γυαλισμένοι αλλά και πάλι ανθρώπινοι, με σφάλματα και αδυναμίες. Και μια ταινία γύρω από τον μέγα σταρ του αθλητισμού, τον οποίο σχεδόν δεν βλέπουμε. Αυτό είναι το «Air: κυνηγώντας ένα θρύλο», που φιλοδοξεί να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις μας τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των παπουτσιών air Jordan (που προσωπικά τα θεωρώ περισσότερο σύμβολο στυλ, άνεσης και στάτους παρά παπούτσια με συλλεκτική αξία).

Με την Βαιόλα Ντέιβις για ακόμα μία φορά να σπονδυλοδένει υποκριτικά το προφίλ μιας γυναίκας που έζησε κυρίως στο παρασκήνιο, της μητέρας του μπασκετμπολίστα, και τους Τζέισον Μπέιτμαν και Ματ Ντέιμον να αποβάλλουν το καπιταλιστικό τσόφλι που κυοφορεί τους χαρακτήρες τους, έχουμε μια ταινία που μπορεί να θυμίζει δομικά το Οσκαρικό «Argo», όμως στην πραγματικότητα είναι μια οικογενειακή ιστορία θάρρους που υμνεί και το αμερικανικό όνειρο, και τον αθλητισμό, και ένα είδος άτυπης δικαιοσύνης του καθημερινού ανθρώπου απέναντι στο καπιταλιστικό φορμάτ.

Αν όμως αυτή η ταινία καταφέρνει κάτι μέγιστο, είναι πως δεν χρειάζεται να είσαι φαν των παπουτσιών του Τζόρνταν ή του αθλήματος του μπάσκετ για να την παρακολουθήσεις ξεκούραστα, καθώς είναι μια ανθρώπινη ιστορία για την οικογένεια και τη φιλοδοξία κόντρα στις αντιξοότητες και το απόλυτο success story, εκεί που ένα παπούτσι γίνεται φυσική εκδήλωση του ατόμου.

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

Smart Search Module