Μενού

CREED III - Νίκος Τσαγκαράκης

1802 2

Ο πρωταθλητής της πυγμαχίας Άδωνις Κριντ έχει αποσυρθεί από το άθλημα, αναλαμβάνοντας πλέον την εκπαίδευση νέων αθλητών και τη διοργάνωση αγώνων, απολαμβάνοντας παράλληλα μια γαλήνια οικογενειακή ζωή με τη γυναίκα, την κόρη και τη μητέρα του.

Ώσπου ένας παιδικός φίλος του επανεμφανίζεται για να ξανανοίξει ένα παλιό τραύμα και να προκαλέσει τον Κριντ σε μια ακόμα κρίσιμη μονομαχία.

Αθλητικό δράμα που ακολουθεί τα «Creed» (Ράιαν Κούγκλερ, 2015) και «Creed II» (Στίβεν Κέιπλ Τζούνιορ, 2018), τα οποία αποτελούν παράλληλα συνέχειες και spin- off των έξι ταινιών με ήρωα τον Ρόκι Μπαλμπόα (1976- 2006).

Η φετινή ένατη προσθήκη αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του πρωταγωνιστή Τζόρνταν, αλλά και την πρώτη ταινία της σειράς από την οποία ο χαρακτήρας του Ρόκι δεν εμφανίζεται, λόγω διαφωνιών του Σιλβέστερ Σταλόνε με τον συμπαραγωγό του, Έργουιν Γουίνκλερ.

Για την ακρίβεια, όχι απλώς δεν εμφανίζεται, αλλά, εκτός κι αν έχασα κάτι, το σενάριο δεν εξηγεί καν την απουσία του, που παραμένει αφηγηματικά παράλογη, αφού στην πορεία προκύπτουν πολυάριθμες αφορμές στις οποίες όχι απλώς θα μπορούσε, αλλά θα περίμενε κανείς ο βετεράνος πυγμάχος και μέντορας του ήρωα να είναι παρών.

Όπως έκανε ο Σταλόνε σε τέσσερα από τα «Ρόκι», εδώ ο Τζόρνταν αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία της ταινίας και τα καταφέρνει εξίσου καλά με τους προκατόχους του. Γύρισε τις σκηνές των αγώνων με κάμερες κατάλληλες για προβολή σε μέγεθος IMAX (το μεγαλύτερο διαθέσιμο φορμά) και φρόντισε εύστοχα να επιλέξει ως αντίπαλο τον επιβλητικό Τζόναθαν Μέιτζορς (που είδαμε πριν λίγες μέρες επίσης ως κακό στον τρίτο «Ant-Man»). Έτσι, παρότι η πλοκή δεν κρύβει συγκλονιστικές εκπλήξεις, εκπληρώνει ικανοποιητικά τις προσδοκίες του είδους και μάλιστα με μια συναισθηματικά ωριμότερη επίλυση απ’ ό,τι συνήθως.

Δεδομένου ότι αυτή η χειραφετημένη από τον Ρόκι προσθήκη σημείωσε το μεγαλύτερο εισπρακτικό άνοιγμα από τις τρεις με ήρωα τον Κριντ, με 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, μένει να δούμε πού σκοπεύουν οι συντελεστές να οδηγήσουν τον χαρακτήρα από ‘δω και πέρα, στις αναπόφευκτες συνέχειες που προδιαγράφονται.

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module