Μενού

OPERATION FORTUNE: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ, Η - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Συζητήσιμο το αν ο Γκάι Ρίτσι είναι ο Κουέντιν Ταραντίνο της Ευρώπης, πάντως οι περισσότερες ταινίες του πρώτου δείχνουν να ακολουθούν το στυλ του δεύτερου. Οι ξύπνιοι (καμιά φορά εξυπνακίστικοι) διάλογοι καλογραμμένων χαρακτήρων, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα δρώμενα, τα οποία μοιάζουν συμπληρωματικά, απλώς  για να υπάρχει δράση, όπως περίπου  συμβαίνει στο «Μεγάλο κόλπο» που θα μπορούσες να πεις ότι είναι η «MissionImpossible/ Επικίνδυνες αποστολές» ταινία του Γκάι Ρίτσι.

1749 5

Γιατί κάτι σαν τον Ιθαν Χαντ του Τομ Κρουζ αλλά στο πολύ πιο μόρτικο θυμίζει ο Ορσον Φόρτσουν του Τζέισον Στέιθαμ (αγαπημένος ηθοποιός του Ρίτσι από τις «Δύο καπνισμένες κάννες»), επικεφαλής μιας παράτολμης επιχείρησης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, στόχος του οποίου να αποτρέψει την πώληση μιας νέας υπερσύγχρονης τεχνολογίας με απειλητικές συνέπειες για όλο τον πλανήτη. Με άγρυπνο πλοηγό τον Ρίτσι, ο Φόρτσουν και η παρέα του (Όμπρι Πλάζα, Μπάγκσι Μαλόουν, Κάρι Ελγουες) θα μας ταξιδέψουν σε διάφορα σημεία του κόσμου με glamγυρίσματα που προσθέτουν την απαραίτητη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στο όλο εγχείρημα.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος δεν θα διστάσει να κλείσει το μάτι απέναντι στην ίδια την κινηματογραφική βιομηχανία αφού το δόλωμα για την εκπλήρωση της αποστολής είναι ένας απελπιστικά «άδειος» σούπερσταρ του Χόλιγουντ που υποδύεται ο  Τζος Χαρτνέτ θυμίζοντας λιγάκι τον Μπραντ Πιτ. Αλλά ο δισεκατομμυριούχος που θα πρέπει να τσιμπήσει το δόλωμα του σούπερσταρ είναι τελικά ο ηθοποιός που κλέβει την παράσταση της ταινίας, κανείς άλλος από τον Χιου Γκραντ, πιο απειλητικός και πιο αστείος από ποτέ σε αυτή την διασκεδαστική περιπέτεια που σε αφήνει και με το παραπάνω χορτάτο για αυτό που είναι. Και τίποτα περισσότερο.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module