Μενού

ΦΑΛΑΙΝΑ, Η - Άγγελος Πολύδωρος

Μια ταινία για την απέχθεια, την αποδοχή της κριτικής, τη λύτρωση αλλά και για την ειλικρίνεια στην έκφραση των συναισθημάτων.

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι που συχνά θέλει τους πρωταγωνιστές του καταπιεσμένους ψυχολογικά από το όνειρο της ζωής τους για καριέρα, όπως στα φιλμ «Ο παλαιστής» (2008) και «Μαύρος κύκνος» (2010) ή από τον στόχο που έχουν θέσει στους εαυτούς τους, όπως στα «Νώε» (2014) και «Μητέρα» (2017), σ’ αυτό το φιλμ μας παρουσιάζει τον Τσάρλι, βάρους 600 κιλών (Μπρένταν Φρέιζερ), έναν καθηγητή γραφής που διδάσκει μέσω zoom έχοντας πάντοτε κλειστή τη δική του κάμερα για να μην τον βλέπουν οι μαθητές του.

1753 2

Ο Τσάρλι, ενώ διδάσκει την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα στη γραφή, προσπαθεί να συνδεθεί με την κόρη του Έλι (Σάντι Σινκ) κρύβοντάς της τους πραγματικούς λόγους που τον απομάκρυναν από αυτήν. Ζει έχοντας συντροφιά την Λιζ (Χονγκ Τσάου), η οποία προσπαθεί να του κάνει τη ζωή εύκολη, ενώ αυτός έχει αυτοκτονικές τάσεις. Πάσχει από υπέρταση λόγω πάχους και «συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας» και δεν θέλει να πάει νοσοκομείο, συνεχίζοντας να τρώει ό,τι βρίσκει μπροστά του, ενώ ψάχνει στο Google για να μάθει τι σημαίνει η ασθένειά του. Τέλος, αρνείται έστω και να συζητήσει με ένα νεαρό ευαγγελιστή, τον Τόμας (Τάι Σίμπκινς) που προσπαθεί να του σώσει τη ψυχή.

1753 3

Ο χαρακτήρας που χρησιμοποιεί αυτή τη φορά ο Ντάρεν Αρονόφσκι δεν φαίνεται να καταπιέζεται από την παχυσαρκία του, την οποία θεωρεί φυσιολογική και δεδομένη. Το δράμα του δεν είναι αυτό, αλλά οι διαφωνίες του για τις απόψεις που έχει πάνω στην οικογένεια και στη θρησκεία ή στο μάθημα που διδάσκει και στις σχέσεις του, παρελθούσες και παρούσες. Ένα γκροτέσκο δράμα για τον θεατή, που κάποιες στιγμές αγγίζει τα όρια μελοδράματος.

1753 6

Ο Αρονόφσκι δεν έχει δημιουργήσει ένα φιλμ για να συμπαθήσει ο θεατής τους παχύσαρκους, όπως συμβαίνει σε κωμωδίες ή δράματα του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστές ευτραφείς ηθοποιούς γελαστούς ή αυστηρούς ανάλογα με το σενάριο. Έχει κάνει ένα φιλμ, χωρίς τα στερεότυπα της politically correct συμπεριφοράς των άλλων απέναντί τους. Και αυτό θα σταθεί αφορμή για πολλές και διάφορες συζητήσεις γύρω από την ταινία, από τις οποίες μια άποψη θα τύχει γενικής αποδοχής: η συγκλονιστική ερμηνεία του Μπρένταν Φρέιζερ. Ενδιαφέρον!

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα myfilm.gr

Smart Search Module