Μενού

WHITNEY HOUSTON:I WANNA DANCE WITH SOMEBODY - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Από πολύ νωρίς  στην σύντομη ζωή της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Γουίτνεϊ Χιούστον (1963-2012), η επιτυχία και η ταλαιπωρία ήταν «φίλες» της, κάτι που μας θυμίζει αυτή η καλοφτιαγμένη μα και κάπως επίπεδη βιογραφική ταινία  που σκηνοθέτησε η Κάσι Λέμονς (δημιουργός της μίνι σειράς «Αυτοδημιούργητη: Μαντάμ Σι Τζέι Γουόκερ» με θέμα την ζωή της πρώτης αυτοδημιούργητης εκατομμυριούχου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών).

Βεβαια, η Γουίτνεϊ Χιούστον (Ναόμι Ακι) δεν ήταν ακριβώς αυτοδημιούργητη καθώς είχε βρει την στήριξη της μητέρας της, γκόσπελ τραγουδίστριας Σίσι Χιούστον (Ταμάρα Τάνι) και του πατέρα της (Κλαρκ Πίτερς) που διαχειριζόταν την περιουσία της, όχι και τόσο καλά όπως αργότερα αποδείχθηκε. Τα δυνατότερα σημεία αυτής της ταινίας (που διαρκεί δυόμιση ώρες) είναι οι σκηνές της Χιούστον με τον μουσικό παραγωγό της ARISTA Kλάιβ Ντέιβις (Στάνλεϊ Τούτσι) ο οποίος όταν την είδε για πρώτη φορά να τραγουδά, πριν την αναλάβει και πριν η Χιούστον γίνει έστω και λίγο γνωστή, είπε ότι είναι η «σημαντικότερη τραγουδίστρια της γενιάς της».

1745 7

Η Και και ο Τούτσι δείχνουν να επικοινωνούν θαυμάσια και οι σκηνές τους, που αφορούν κυρίως την μουσική εξέλιξη την Χιούστον αποδεικνύουν τι τρομερό μουσικό αυτί είχαν τόσο η τραγουδίστρια όσο και ο παραγωγός. Όμως το τρομερό μουσικό αυτί της Χιούστον ερχόταν σε αντίθεση με την εύθραυστη και ευάλωτη προσωπικότητά της, την αδυναμία της να ξεχωρίζει το βλαβερό από το υγιές.

1745 8

Από την ταινία παίρνουμε πάνω κάτω αυτό που περιμένουμε και χωρίς εκπλήξεις: μια κινηματογραφική βιογραφία  πλούσια σε πληροφορίες και trivia στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ότι ο Κέβιν Κόστνερ ήταν που πρότεινε στην Χιούστον να ακούσει από την Ντόλι Πάρτον το τραγούδι «I will always love you» και να το τραγουδήσει στην κινηματογραφική τους επιτυχία «Ο σωματοφύλακας» – όπως και έγινε. Όλα είναι ειπωμένα «στρογγυλεμένα», με απόλυτη χρονολογική σειρά και σκηνοθετημένα εντελώς ακαδημαϊκά  (σε αντίθεση ας πούμε με το «Blonde» όπου η άποψη του σκηνοθέτη Αντριου Ντόμινικ για την Μέριλιν Μονρόε έχει μεγαλύτερη σημασία από την κατάθεση βιογραφικών πληροφοριών). Με το υλικό που υπάρχει για την Χιούστον, θα μπορούσαν να προστεθούν παραπάνω στοιχεία και να γίνει μια θαυμάσια μίνι σειρά πλατφόρμας όπως θα της ταίριαζε.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module