Μενού

ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΛΗΣΕ - Νίκος Τσαγκαράκης

Το 2017 οι δημοσιογράφοι των New York Times, Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι, ερευνούν τις καταγγελίες εναντίον του πανίσχυρου κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβι Γουάινστιν για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων γυναικών.

Δημοσιογραφικό δράμα που αφηγείται τα αληθινά γεγονότα των αποκαλύψεων, όπως αποτυπώνονται από τις ίδιες τις δημοσιογράφους στο βιβλίο τους  «She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement», που εκδόθηκε το 2019 βασισμένο στην έρευνά τους, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του κινήματος #MeToo και στις σαρωτικές αλλαγές των κοινωνικών αντιλήψεων σχετικά με την παρενόχληση και την κακοποίηση των γυναικών.

1704 5

Αν φανταστούμε έναν ισχυρό κακοποιητικό άντρα να φωνάζει και ν’ απειλεί οργισμένος ότι θα καταστρέψει τα θύματά του, αυτή η ταινία διακατέχεται από την ήρεμη, ψύχραιμη επιμονή των γυναικών που είναι αποφασισμένες να τον αποκαθηλώσουν.

‘Όχι χωρίς φόβο, αλλά με μεθοδικά, σταθερά, αποφασιστικά ερευνητικά βήματα, κι έχοντας παράλληλα να ισορροπήσουν την προσωπική τους ζωή ως σύζυγοι και μητέρες, οι δύο δημοσιογράφοι αναδεικνύονται δικαίως ως ηρωίδες σ’ έναν αδίστακτα ανδροκρατούμενο κόσμο.

Προσωπικά γοητεύομαι ακόμα περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτρια Σρέιντερ φροντίζει να ζωντανέψει τις λεπτομέρειες του δημοσιογραφικού γραφείου: τις διαδικασίες, τα τεχνάσματα, τις συσκέψεις, την πυγμή του διευθυντή (εξαιρετικά ερμηνευμένου από τον Άντρε Μπράουερ).

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module