Μενού

ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ, Η - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βενσάν Μινιέ  ενός από τους πιο διακεκριμένους φωτογράφους της άγριας ζωής (που εδώ συν σκηνοθετεί με την Μαρί Αμιγκέ) και του Σιλβέν Τεσόν, συγγραφέα και φυσιοδίφη, το ντοκιμαντέρ «Η βασίλισσα του χιονιού» μας μεταφέρει στο μαγικό τοπίο του Θιβέτ όπου η δράση του λαμβάνει χώρα. Τα βουνά, η έρημος, το κρύο, τα πουλιά και τα ζώα γίνονται τα στοιχεια μιας αναζωογονητικής φιλμικής εμπειρίας που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς σε μεγάλη οθόνη – ειδάλλως η μαγεία της κινδυνεύει να χαθεί.

1729 4

Μαζί τους ανακαλύπτεις την τέχνη του καμουφλάζ – χάρισμα ορισμένων ζώων και εργαλείο τους για την επιβίωση – όπως επίσης νιώθεις στο πετσί σου την αγωνία του φωτογράφου να απαθανατίσει την ομορφιά που τον «πνίγει». Απολαμβάνεις την παρουσία άγριων και ήρεμων ζώων σαν να είναι κι αυτά φίλοι σου – οι αντιλόπες, οι αρκούδες, οι αλεπούδες, οι σκίουροι, οι τίγρεις, τα γεράκια, οι λαγοί και φυσικά η λεοπάρδαλη του χιονιού που βρίσκουμε στον τίτλο της ταινίας.

1729 5

Η μουσική συνοδεία του Νικ Κέιβ και του Γουόρεν Έλις λειτουργεί καταλυτικά (σαν να ακούς κάποιους ακόμα ήχους της φύσης) και τέλος κατανοείς πλήρως την ουσία της λυρικής αφήγησης του Τεσόν ο οποίος ανάμεσα σε άλλα λέει: «Το να βλέπει κανείς ένα άγριο ζώο αντιστοιχεί με το να κολλάς το μάτι σου σε μια μαγική κλειδαρότρυπα. Είναι μια όψη του κόσμου που θα μπορούσαμε να μελετήσουμε, να φωτογραφίσουμε, να περιγράψουμε, ίσως και να καταλάβουμε και σίγουρα να καταστρέψουμε αλλά με την οποία μας απαγορεύεται να επικοινωνήσουμε αφού η μοίρα μας έχει διώξει από εκείνη τη χρυσή εποχή» (το βιβλίο του Τεσόν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ).

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module