Μενού

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ, Η - Τάσος Ντερτιλής

Σφιχτοδεμένο αστυνομικό θρίλερ Δανέζικης παραγωγής, τυπικό δείγμα Nordic Noir λογοτεχνίας.

ΣΥΝΟΨΗ: O ντετέκτιβ Καρλ Μορκ, επιστρέφοντας στην ενεργό δράση μετά από απουσία μερικών εβδομάδων, αναλαμβάνει την υπόθεση Σταρκ, ενός οικογενειάρχη που αγνοείται από τότε που κατηγορήθηκε για παιδοφιλία πριν μερικά χρόνια, όταν ο Μάρκο, ένας 14χρονος Ρομά, συλλαμβάνεται σε ένα τρένο με το διαβατήριο του αγνοούμενου στην τσέπη του. Πώς κατέληξε στα χέρια του; Ο Σταρκ είναι ζωντανός; Γιατί σιωπά ο μικρός Μάρκο; Γιατί το σκάει από την αστυνομία; Η έρευνα του Μορκ και του στενού του συνεργάτη Ασάντ θα τους οδηγήσει σε υψηλούς κύκλους, αποκαλύπτοντας αδίστακτα κυκλώματα διαφθοράς.

1600 5

«Η Συγκάλυψη», βασισμένη στο διεθνές best seller «Η Αναμονή» του διάσημου Δανού συγγραφέα Γιούσι Άντλερ-Όλσεν (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη) ζωντανεύει ξανά στην οθόνη τον ήρωα ντετέκτιβ των μυθιστορημάτων του βραβευμένου συγγραφέα, αυτή τη φορά πιο σκοτεινό και μυστηριώδη από ποτέ, ενσαρκωμένο ιδανικά στο πρόσωπο του Δανού σταρ Ούλριχ Τόμσεν. Ο ταλαντούχος ηθοποιός που έγινε διάσημος σε όλη την υφήλιο από το Festen,  ερμηνεύει θαυμάσια τον Μορκ με μια χαμηλότονη αίσθηση παραίτησης και κουρασμένου κυνισμού που ταιριάζει γάντι με τη μουντή, ατμοσφαιρική σκηνοθετική γραμμή του Μάρτιν Ζάντφλιτ, δημιουργού του Οσκαρικού Land of Mine.

1600 2

Η ταινία, χωρίς να ξεφεύγει και πολύ από την πεπατημένη ενός σύγχρονων προδιαγραφών εμπορικού θρίλερ, διαθέτει κατά τα λοιπά όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά της Nordic Noir λογοτεχνίας: βία και έγκλημα ως προϊόντα κοινωνικής ανισότητας, βιτρίνες ανθρωπισμού που κρύβουν σκοτεινές μπίζνες, προβληματικούς φύλακες της τάξης και κυρίως μπόλικο υπαρξισμό στον οποίο η πατρίδα του Κίρκεγκορ έχει επανειλημμένα διαπρέψει.

Σειρά μας λοιπόν να γνωρίσουμε το φαινόμενο ντετέκτιβ Μορκ που είναι εδώ και μια 15ετία συνώνυμο της αστυνομικής λογοτεχνίας του Βορρά, με 16 εκατομμύρια πωλήσεις σε πάνω από 40 γλώσσες. 

Τάσος Ντερτιλής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα grandmagazine.gr

Smart Search Module