Μενού

ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΛΙΝ ΚΟΛΙΝΣ, ΤΟ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Με την ατμόσφαιρα στις προτεραιότητές του, ένα καλά δουλεμένο σενάριο με ανατροπές και μια θαυμάσια Βιρζινί Εφιρά στον κεντρικό ρόλο, ο σκηνοθέτης Αντουάν Μπαρό, στην τελευταία ταινία μυθοπλασίας του, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον πλάθοντας το πορτρέτο μιας ιδιαίτερης γυναίκας που θα μπορούσες να πεις ότι μοιάζει βγαλμένη από ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ (προφανώς στις επιρροές του Μπαρό είναι η μορφή της Κιμ Νόβακ στον αριστουργηματικό «Δεσμώτη του ιλίγγου», αν και ο ίδιος δεν το παραδέχεται).

Εδώ βέβαια δεν θα βρούμε κάποιο έγκλημα αλλά μια πραγματικά ιδιόμορφη γυναικεία προσωπικότητα, η στάση της οποίας προβληματίζει και ξαφνιάζει. Τι μπορεί αλήθεια να συμβαίνει με την Zουντίθ Φοβέ (Εφιρά) που φαίνεται ότι ζει διπλή ζωή μοιράζοντας τον χρόνο της σε διαφορετικές χώρες (Ελβετία ,Γαλλία) με διαφορετικούς άντρες · τον διάσημο μαέστρο σύζυγό της (Μπρουνό Σολομονέ) με τον οποίο έχει δύο παιδιά και έναν νεότερό της άντρα (ο καταλανός ηθοποιός Κιμ Γκουτιέρεζ) που έχει μια κόρη;

1528 3

Ο Μπαρό ζητά την υπομονή μας ενώ επεξεργάζεται με οικονομία την ιστορία του προσφέροντας στον θεατή όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες προκειμένου να τον διατηρεί διαρκώς σε αναμμένα κάρβουνα (και το πετυχαίνει). Οσο η ιστορία προχωρά προς τα πίσω μετά από μια υπέροχη εισαγωγή στην οποία βλέπουμε την Εφιρά να καταρρέει σε μια πανάκριβη μπουτίκ, τόσο το μυστήριο εντείνεται καθώς όλα δείχνουν ότι οι πάντες στην ζωή της ηρωίδας γνωρίζονται μεταξύ τους, κάτι που εντείνει ακόμα περισσότερο την περιέργεια για το τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτή την ζωή.

Ακόμα και η μητέρα της (ευχάριστη έκπληξη το πέρασμα της Ζακλίν Μπισέ) μοιάζει να είναι γνώστης μιας κατάστασης που ή είναι τόσο πολύ «προχωρημένη» που αγγίζει τα όρια της διαστροφής ή κάτι πάρα πολύ παράξενο κρύβει πίσω της. Σε κάθε περίπτωση η ταινία σε κερδίζει αφού ακόμα και το όνομα του τίτλου της κρύβει ένα μυστήριο που δεν θα αποκαλυφθεί παρά μόνο στο ούτως ή άλλως ανατρεπτικό φινάλε.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module