Μενού

ΠΑΡΙΣΙ, 13ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Δύο ιστορίες σε ασπρόμαυρο -με λίγα δευτερόλεπτα χρώμα-. Στις Ολυμπιάδες του Παρισίου η Ασιάτισσα Εμιλί (Λουσί Ζανγκ) θα συγκατοικήσει με -και στη συνέχεια θα ερωτευτεί- τον εκπαιδευτικό Καμίλ (Μακίτα Σάμπα) που δεν επιθυμεί δεσμεύσεις. Μήνες αργότερα και αφού το ρομάντζο δεν έχει αίσια κατάληξη, εκείνος θα ερωτευτεί την Νορά (Νοεμί Μερλάν), μια φοιτήτρια που η ομοιότητα της με μια επαγγελματία του cybersexθα την αναγκάσει να παρατήσει τις σπουδές της από το bullyingπου θα υποστεί· όταν όμως γνωρίσει το κορίτσι πίσω από την κάμερα (Τζένι Μπεθ), θα αρχίσει να ανακαλύπτει τις πραγματικές της επιθυμίες.

1506 4

Με ένα απούλητο αναπηρικό καροτσάκι να υπογραμμίζει την αναπηρία στις σχέσεις, και την ξανθιά περούκα να προοικονομεί τη φενάκη που θα αντιμετωπίσει η Νόρα, η ταινία εξελίσσεται σε ένα γλυκόπικρο francoethnique romance για ένα τρίο που δεν είναι τρίο στην πορεία τους να αποδεχτούν ότι χωρίς έρωτα είναι μίζεροι και βαρετοίΗ ταινία όμως κάθε άλλο παρά μιζέρια και βαρεμάρα φέρει. Είναι ένα ταξίδι στην καθημερινοτητα των επιθυμιών, όπου αυτό που μας μοιάζει ίσως είναι και αυτό που μας γεμίζει.

Ο Ζακ Οντιάρ απαντά μέσα από τους διαλόγους στο γιατί έκανε μια αταξινόμητη ταινία όπως το «Παρίσι: 13ο διαμέρισμα»: «Όταν μιλάς στον απλό κόσμο με απλότητα, τον σκηνοθετείς».


Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ert.gr

Smart Search Module