Μενού

ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ, ΤΟ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Το βραχιόλι του τίτλου είναι ο πομπός που εν είδη βραχιολιού μπαίνει στο πόδι των ανθρώπων σε κατ’ οίκον περιορισμό ώστε να ελέγχονται διαρκώς οι κινήσεις τους. Το κορίτσι είναι η Λιζ (Μελίσα Γκερ), ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανή την φίλη της · λόγος για τον οποίο κατηγορείται ως δολοφόνος της.

Ένα ψυχόδραμα με δικαστικό περιεχόμενο λοιπόν, το φιλμ αν και ουσιαστικά ένα γαλλικό ριμέικ της μεξιανικο-αργεντίνικης ταινίας «Η κατηγορούμενη» (2018) του Γκονζάλο Τομπάλ, είναι άριστα μοιρασμένο ανάμεσα στο σπίτι της κατηγορουμένης και την αίθουσα του δικαστηρίου όπου απαντά μονολεκτικά δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την θέση της.

1473 3

Αυτή η στάση της κοπέλας όμως, είναι κατά μια έννοια η ουσία της ταινίας: η Λιζ δεν υπερασπίζεται όπως θα «έπρεπε» τον εαυτό της διότι το γεγονός ότι κατηγορείται την στενοχωρεί λιγότερο από τον θάνατο της φίλης της που της λείπει. Είναι ένας υποδειγματικά γενναίος άνθρωπος σε μια υποδειγματικά δομημένη ταινία που εξετάζει με ακρίβεια λεπτομέρειες των βασικών προσώπων που λαμβάνουν μέρος στην ιστορία.

Ο αφοσιωμένος πατέρας της Λιζ (Ροσντί Ζεμ) που όμως αδυνατεί, όσο κι αν το θέλει να προσφέρει πολλά στην υπόθεση, η κουρασμένη μητέρα της (Κιάρα Μαστρογιάνι) που αποφεύγει να παρακολουθήσει την δίκη, ο μικρός αδελφός της που συμπεριφέρεται ως παιδί καθότι αυτό είναι, η ηλικιωμένη συνήγορος (Ανί Μερσιέ) της οποίας το πνεύμα είναι πιο φιλελεύθερο σε σύγκριση με τη νεότατη εισαγγελέα (Αναΐς Ντεμουστιέ) που διακρίνεται από έναν εκνευριστικό συντηρητισμό αποτελούν τις ψηφίδες μιας ταινία που σε εντυπωσιάζει με την πληρότητά της.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module