Μενού

ΑΓΙΑ ΕΜΥ - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Σ’ ένα ταξίδι σ’ ένα είδος μυστικισμού, αλλά και σ’ ένα κόσμο που σε μας φαίνεται «εξωτικός», μας οδηγεί η Αρασέλη Λαιμού με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «Αγία Έμυ», που είχε πρωτοπροβληθεί (και βραβευτεί με Ειδική μνεία της επιτροπής) στο φεστιβάλ του Λοκάρνο.

1441 1

Η Λαιμού μας μεταφέρει σε μια Καθολική κοινότητα Φιλιππινέζων στον Πειραιά, που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυστικισμού. Η Έμυ είναι μια έφηβη Φιλιππινέζα που ζει με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Τερέζα, σε μια κοινότητα που αγωνίζεται καθημερινά για ένα καλύτερο – αν και δυστυχώς απομακρυσμένο – μέλλον. Με υπερφυσικές δυνάμεις – όπως και η μητέρα της που αναγκάστηκε να τις εγκαταλείψει και να επιστρέψει στις Φιλιππίνες – που χρησιμοποιεί για να γιατρέψει τους ανθρώπους, η Έμυ προσπαθεί να ζήσει και να αφομοιώσει ότι καλύτερο, ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους: εκείνο της θρήσκας, παραδομένης στο μυστικισμό, φιλιππινέζικης κοινότητας, κι εκείνο του σύγχρονου ελληνικού χώρου, πού, όπως και η πλούσια αντιπαθητική Ελληνίδα, σκοπό της έχει να την εκμεταλλευτεί.

Η Λαιμού έφτιαξε μια συναρπαστική ταινία γύρω από ενός άλλου είδους διαφορετικότητα, με ηρωίδα μια νεαρή γενναία γυναίκα που χρησιμοποιεί το σώμα και τις διανοητικές της ικανότητές για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα βάρη, μαζί και τις συχνά καταπιεστικές παγανιστικές παραδόσεις και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινότητάς της αλλά και τα βάσανα της ζωής των μεταναστών, και να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό της και να μπορέσει τελικά να απελευθερωθεί.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module