Μενού

ΜΙΚΡΗ ΜΑΜΑ - Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Η οκτάχρονη Νελί έχει μόλις χάσει την αγαπημένη της γιαγιά και μαζί με τους γονείς της τακτοποιούν τα πράγματα της μακαρίτισσας. Οι μνήμες από το σπίτι όπου μεγάλωσε η Μαριόν, η μαμά της Νελί, την πλακώνουν κι αναγκάζεται να φύγει, αφήνοντας μόνους το μικρό κορίτσι με τον πατέρα του. Εξερευνώντας την τριγύρω περιοχή η μικρή Νελί γνωρίζει ένα συνομήλικο κορίτσι που ονομάζεται Μαριόν.

Η σοφία ενός απλού αλλά και εμπνευσμένου φιλμ όπως αυτό, κρύβεται στην καρδιά –κυρίως την μεγαλοψυχία– της κεντρικής, ευαίσθητης ιδέας του. Η Γαλλίδα Σελίν Σιαμά, δύο χρόνια μετά από το αυστηρά φιλοτεχνημένο «Πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται», προβαίνει σε μια γενναιόδωρη κατάθεση ψυχής που θυμίζει κάπως την ορμητική δύναμη μιας άλλης ταινίας της. Τα αφοπλιστικά υπέροχα «Κορίτσια»  του 2015 ήταν μια άλλη εκδοχή πάνω στο τέλος της αθωότητας. Η «Μικρή μαμά» καταπιάνεται με το ίδιο θέμα αλλά κυρίως αφορά στην προσπάθεια της μικρής ηρωίδας να κατανοήσει όχι τόσο τις αιτίες όσο τις συνέπειες της απώλειας. Της φυσικής αλλά και συναισθηματικής απώλειας, με όρους ψυχολογίας καθώς η «θλίψη της μαμάς» έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ξεκάθαρη πηγή προέλευσης.

1373 5

Σε μια ελεύθερη μετάφραση το αποκύημα της φαντασίας της μικρής Νελί είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάγκη της να προσδώσει στην πραγματικότητα τα χαρακτηριστικά ενός αυθεντικού παραμυθιού με happy end. Τα όσα διαδραματίζονται στο πλαίσιο αυτού του παραμυθιού αποτελούν τον ορισμό μιας ακαταμάχητης παραβολής που ξεπερνά τα περιορισμένα μεγέθη της απώλειας. Οι γενναίες πράξεις των δύο κοριτσιών (καταπληκτικές οι δύο μικρές πρωταγωνίστριες) μεταπλάθονται σε ένα αλησμόνητο μάθημα ζωής για τη γυναικεία φύση, την σχέση μητέρας και κόρης, την αναζήτηση της ευτυχίας και τη σημασία που έχει η ασφάλεια στις παιδικές, αθώες ψυχές. Η Σιαμά με τα πλέον ελάχιστα μέσα που έχει στα χέρια της και μέσω μιας απόλυτα μινιμαλιστικής γραφής υπογράφει ένα έργο μεγάλης πνοής και ακόμη μεγαλύτερων ιδεών και αισθημάτων.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr

Smart Search Module