Μενού

ΟΙΚΟΣ GUCCI, Ο - Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Μέσα από την καταγραφή του παρασκηνίου που οδήγησε στον φόνο του Μαουρίτσιο Γκούτσι από την πρώην σύζυγό του Πατρίσια, παρακολουθούμε τις έκρυθμες σχέσεις των μελών της θρυλικής οικογενειακής αυτοκρατορίας του ιταλικού οίκου μόδας Gucci.

Κυρίως μια ανελέητη σάτιρα για τους «αυτοκρατορικούς» οίκους της μόδας παρά μια οικογενειακή τραγωδία based on a true story είναι ο «Οίκος Γκούτσι». Όπως και πριν από τέσσερα χρόνια με το «Όλα τα λεφτά του κόσμου», το βιογραφικό δράμα εποχής που είχε ως θέμα την άρνηση του μεγιστάνα του πετρελαίου Τζον Πολ Γκέτι στα 70s να πληρώσει τα λύτρα της απαγωγής του εγγονού του, ο Ρίντλεϊ Σκοτ αντλεί έμπνευση από ένα ακόμη αυθεντικό γεγονός που σχετίζεται με κάποιο διάσημο όνομα. Αυτή τη φορά η οικογενειακή τραγωδία των Γκούτσι με τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι από την πρώην σύζυγό του Πατρίσια το 1995 προσφέρει την πρώτη ύλη στον 84χρονο σκηνοθέτη του «Άλιεν» και του «Μπλέιντ Ράνερ».

1338 2

Σαν βγαλμένο από το Χόλιγουντ, το σενάριο του «Οίκου Γκούτσι» υπογραμμίζει την απαράμιλλη δύναμη και την απρόσμενη δραματουργία του κλισέ «η ζωή ξεπερνά τη φαντασία», με την αφηγηματική ικανότητα του Σκοτ να μετατρέπει έντεχνα την ιστορία της οικογένειας Γκούτσι σε μια διασκεδαστική –και αρκετά κωμική στις λεπτομέρειές της– άποψη γύρω από την εκτυφλωτική (αλλά και γεμάτη ματαιοδοξία) λάμψη κάποιων «αυτοκρατορικών» οίκων ομορφιάς. Η ταινία δεν αφορά τόσο το έγκλημα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη στα 90s όσο την ανάλυση των χαρακτήρων και τη σκιαγράφηση μιας οικογένειας «τεράτων» και, φυσικά, της αλλοτριωτικής δύναμης του χρήματος, όπως φαίνεται κυρίως στην περίπτωση της πληθωρικής και ασταμάτητης Πατρίσια (η Λέιντι Γκάγκα με καλές και λιγότερο καλές στιγμές καταφέρνει να αποδώσει τον χαρακτήρα της ηθικής αυτουργού του εγκλήματος) αλλά και του απρόθυμου αρχικά Μαουρίτσιο να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Πίσω από το επιβλητικό αποτύπωμα μιας εποποιίας χτισμένης στις βάσεις της χλιδής και του χρήματος, ο Σκοτ βρίσκει την ευκαιρία να ειρωνευτεί μέχρι τέλους την οικογενειακή αυτοκρατορία των Γκούτσι, έχοντας πολύτιμους συνδρομητές τους αξεπέραστους Αλ Πατσίνο και Τζέρεμι Άιρονς, που υποδύονται απολαυστικά τα αδέλφια Γκούτσι, τα οποία έχτισαν το brand name Gucci που όλοι γνωρίζουν σήμερα. 

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr

Smart Search Module