Μενού

ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΦΛΕΓΕΤΑΙ, ΤΟ - Δέσποινα Τριανταφυλλίδου

Γαλλία, τέλη του 18ου αιώνα. Η ζωγράφος Μαριάν (Νεομί Μερλάν) φτάνει σε ένα απομακρυσμένο νησί της Βρετάνης, όπου πρόκειται να φιλοτεχνήσει το γαμήλιο πορτρέτο της Ελοΐζ (Αντέλ Ενέλ). Μέρα με τη μέρα ένας ιδιαίτερος δεσμός αναπτύσσεται μεταξύ τους.

670

Το σενάριο της πολυβραβευμένης σκηνοθέτιδος Σελίν Σιαμά τοποθετείται χρονικά σε μια εποχή κατά την οποία η πλειονότητα των γυναικών ήταν υποχρεωμένη να ακολουθεί τη μοίρα που της επέβαλε η οικογένειά της και οι επιταγές της κοινωνίας. Η Ελοΐζ, μια κοπέλα που μετά τον θάνατο της αδερφής της επέστρεψε από το μοναστήρι για να παντρευτεί, γνωρίζει την ελεύθερη και ανεξάρτητη Μαριάν. Το όνομα της ζωγράφου παραπέμπει στο σύμβολο της Γαλλικής δημοκρατίας, τη γνωστή Μαριάν, που προσωποποιεί ιδέες, όπως η Ανεξαρτησία κι η Ελευθερία. Αυτές τις αξίες μεταδίδει με τη ζωή και την πορεία της η καλλιτέχνης, επηρεάζοντας τη μέχρι τότε απομονωμένη Ελοΐζ. Με συντροφιά τη μικρή υπηρέτρια του σπιτιού ζούνε στιγμές που εκφράζουν αυτές τις ιδέες, αλλά και εκείνες της Ισότητας και της Αδελφοσύνης που μαζί με την Ελευθερία αποτέλεσαν το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης του 1789.

Στο διάστημα παραμονής της Μαριάν στο σπίτι, οι τρεις γυναίκες κινούνται ελεύθερα, συντρέχουν η μία την άλλη σε δύσκολες καταστάσεις. Όταν οι δύο πρωταγωνίστριες έρχονται πιο κοντά, τα συναισθήματα και το πάθος εκφράζονται σιωπηλά, καθώς η σκηνοθέτης φτιάχνει πλάνα-πίνακες ζωγραφικής. Τα κοστούμια της Ντόροθι Γκιρό, οι αντιθέσεις του μπλε στα ρούχα της Ελοΐζ με το κόκκινο της Μαριάν, «ιερών» όπως αποκαλούνται χρωμάτων στη θρησκευτική τέχνη, καθώς και τα πορτρέτα που δημιούργησε η ζωγράφος Ελέν Ντελμέρ, αφηγούνται με την παρουσία τους την υπερβατική διάσταση της ταινίας. Το έργο τέχνης που εκτυλίσσεται στη μεγάλη οθόνη μπροστά στα μάτια μας είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης. Φανερώνει πόσο αναγκαίο είναι να γίνουν πράξη ιδέες, για τις οποίες κάποιοι αγωνίστηκαν στο παρελθόν και σήμερα κάποιοι άλλοι επιλέγουν επιδεικτικά να τις αγνοούν. Η ταινία κέρδισε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες, αποδεικνύοντας ότι διάλογοι και πλάνα που με απλότητα ξεγυμνώνουν το πάθος βγαίνουν πάντα νικητές!

Δέσποινα Τριανταφυλλίδου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα eleftheria.gr

Smart Search Module