Η Μάρλα (Αν Τέιλορ-Τζόι) ονειρεύεται να ταξιδέψει στον κόσμο, πριν ξεκινήσει το κολέγιο. Υπόσχεται στον μικρό της αδερφό Τσάρλι (Γκάμπριελ Μπέιτμαν) πως κάποτε θα τον πάρει μαζί της, αλλά η ανατροπή έρχεται με μια σοβαρή απώλεια. Τέσσερα χρόνια μετά από το συμβάν, η Μάρλα φροντίζει τον Τσάρλι, ο οποίος, νιώθοντας απογοητευμένος από τους περιορισμούς της, το σκάει για να δει μια έκθεση των αγαπημένων του playmobil. Τα αδέρφια συναντιούνται και ξαφνικά βρίσκονται μέσα στον μαγικό κόσμο των playmobil.

Αν έχετε παίξει με φιγούρες των playmobil, πολλές φορές θα φανταστήκατε πως μπαίνετε στον δικό τους κόσμο. Και εδώ η φαντασία γίνεται πραγματικότητα για τη Μάρλα και τον Τσάρλι. Ο Τσάρλι μεταμορφώνεται σε δυνατό ήρωα των Βίκινγκ, συναντά πειρατές, τον απαγάγουν, και καλείται από έναν κακομαθημένο αυτοκράτορα να πολεμήσει τον πιο τρομερό δεινόσαυρο, ενώ η αδερφή του προσπαθεί να τον σώσει κυριολεκτικά από τα δοντάκια του. Μερικές αναφορές της ταινίας έχουν μια νεραϊδίσια δόση από πράκτορα Τζέιμς Μποντ και από Σρεκ (μόλις δείτε τον δεινόσαυρο θα καταλάβετε).

Ακατανόητη, θα έλεγα, ότι είναι η κάπως σκοτεινή αρχή της ταινίας. Θα μπορούσαν οι σεναριογράφοι να αποφύγουν την επώδυνη απώλεια και στη θέση της να τοποθετήσουν μια αντιπαράθεση των γονιών με τα παιδιά, γεγονός που θα οδηγούσε τα τελευταία στην έκθεση των παιχνιδιών. Είναι περίεργο το ότι επιλέγουν ένα τέτοιο δεδομένο στην πλοκή, διότι αποδυναμώνει την πρώτη εντύπωση χαράς που δίνει η ιστορία.

Ωστόσο, η αδελφική, ανιδιοτελής αγάπη και οι δυσκολίες που μπορεί να ξεπεράσει, είναι τα στοιχεία που ενώνουν τα κομμάτια της πλοκής. Οι μικρές αντιπαραθέσεις ξεπερνιούνται, όταν αυτό το τεράστιο συναίσθημα επεμβαίνει. Το ίδιο προκαλεί και το ενδιαφέρον προς το συνάνθρωπο και η βοήθεια που μπορεί ο καθένας να προφέρει στον δίπλα του. Τα όμορφα πλασματάκια των playmobil, φιγούρες από το τώρα και το παρελθόν, και οι πολύχρωμες πολιτείες που δημιουργούνται με τις κατασκευές, έχουν να πούνε πολλά. Τονίζουν, όμως, και αυτό είναι και το πιο σημαντικό, πως εδώ και πολλές δεκαετίες διασκεδάζουν μαζί τους μικροί και μεγάλοι. Και η ταινία γίνεται αρκετά διασκεδαστική, αν εξαιρέσουμε κάποιες κακές στιγμές στο πρώτο της μέρος και μερικές περιττές σκηνές.

Δέσποινα Τριανταφυλλίδου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα eleftheria.gr