Μια πρωτότυπη και ευφυής μαύρη κωμωδία καουρισμακικής αντίληψης, με τις βασικές πράξεις της να είναι δοσμένες με φινετσάτη λιτή γραφή και παραδειγματική αφηγηματική απλότητα. Ο σκηνοθέτης από το Μαρόκο Αλα Έντι Ατζέμ βάζει το δίλημμα θρησκευτική πίστη ή αθεϊσμός πίσω από κάθε στιγμιότυπο, είτε αφορά μια απλή πράξη ελεημοσύνης (ο άντρας που συμπληρώνει το υπόλοιπο του ενοικίου που δεν έχει να πληρώσει ο κλέφτης) είτε μια κρίσιμη για την πλοκή δράση όπως τη νυχτερινή επίσκεψη στο μαυσωλείο που συνεχώς αναβάλλεται για διαφορετικούς λόγους.

1103 2

Το ένστικτο απέναντι στη λογική, το αίσθημα δικαιοσύνης («τα λεφτά είναι δικά μου και θα τα πάρω επειδή πλήρωσα το χρέος μου με τη φυλακή» υποστηρίζει ο ήρωας) κόντρα σε μια ανώτερη τάξη δικαίου, η πραγματική ζωή σε αντιπαράθεση με τη ζωή που υπόσχεται ένας άγνωστος θεός. Σε τελική ανάλυση όλοι οι θεοί των ανθρώπων είναι άγνωστοι, λέει ουσιαστικά ο σκηνοθέτης βάζοντας τους κεντρικούς χαρακτήρες του φιλμ στην αναζήτηση της «ανταμοιβής» των κόπων τους είτε αυτοί αφορούν μια ενάρετη ζωή είτε μια «αμαρτωλή» και ριψοκίνδυνη ζωή. Η πεμπτουσία του φιλμ δεν βρίσκεται στην υποτυπώδη υπόθεσή του αλλά στη ναΐφ και αυθόρμητη ματιά του σκηνοθέτη στις εικόνες καθημερινότητας και στη χρήση μιας λυρικής προσέγγισης που εύκολα τις μετατρέπει σε απολαυστικά κωμικά πρελούδια, όπως για παράδειγμα εκείνο με το σκύλο με τα χρυσά δόντια! «Είμαι κλέφτης, όχι εγκληματίας», ισχυρίζεται ο ήρωας και στις πράξεις του εντοπίζεται η εσωτερική μάχη μεταξύ αυτών των δύο συνθηκών.

Μια μάχη που μεταφέρεται επίσης εύστοχα στο πεδίο της μάχης μεταξύ θρησκείας και επιστήμης: ο νεαρός γιατρός που φτάνει στο χωριό το οποίο βρίσκεται στο μέσο του πουθενά, έκπληκτος διαπιστώνει ότι οι κάτοικοί του, ειδικά οι ηλικιωμένες γυναίκες, αρέσκονται απλώς στο να τον… χαζεύουν αλλά όταν αρρωσταίνουν προτιμούν να αφεθούν στις βουλές του αγίου τους. Μια γεμάτη με μαύρο χιούμορ, τρυφερή και μινιμαλιστική δημιουργία πάνω στην αναγκαστική συνύπαρξη θεών και ανθρώπων και τα κωμικοτραγικά θαύματα που συνεπάγεται.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr