Μια από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου που εξετάζει την υποκειμενικότητα της αλήθειας και την αστάθεια της ανθρώπινης μνήμης. Ουσιαστικά, θίγει σημερινά θέματα, όπως woke και cancel culture, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και της ηθικής.
Η ιστορία της ταινίας, περιστρέφεται γύρω από τη δολοφονία ενός σαμουράι και τον βιασμό της γυναίκας του, με την αφήγηση να παρουσιάζεται από τις οπτικές γωνίες τεσσάρων διαφορετικών χαρακτήρων: του ληστή (Τοσίρο Μιφούνε), της γυναίκας (Ματσίκοκο Κιγιό), του σαμουράι (Μασαγιούκι Μόρι), και ενός ξυλοκόπου (Τακάσι Σιμούρα) που ήταν μάρτυρας του γεγονότος και αφήνοντας τον θεατή να αναρωτιέται ποια είναι η αλήθεια.
Η σκηνοθεσία του Κουροσάβα είναι εξαιρετική, με πρωτοποριακές τεχνικές κινηματογράφησης (του Καζούα Μιγιαγκάουα) για την εποχή, όπως η χρήση του φυσικού φωτός, ακόμα και κόντρα στον ήλιο, και οι έντονες κοντινές λήψεις, ενώ τα flashback που εμπλέκουν τις διαφορετικές αφηγήσεις αποτέλεσαν καινοτομία.
Το Ρασομόν έφερε τον ιαπωνικό κινηματογράφο στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1951 και το Όσκαρ Τιμητικής Διάκρισης το 1952 και επηρέασε βαθιά τον παγκόσμιο κινηματογράφο και τη δραματουργία.
Ταινία case study, που δεν χάνεται, αν θέλετε να ξέρετε πως εξελίχθηκε ο κινηματογράφος.
Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιοεύτηκε στον ιστοσελίδα aggelospolidoros.blogspot.com