Μενού

MAY DECEMBER - Νίκος Τσαγκαράκης

1261 1

Μια διάσημη ηθοποιός επισκέπτεται ένα ανδρόγυνο με μεγάλη διαφορά ηλικίας, για να παρακολουθήσει τη ζωή του και να μάθει όσα μπορεί γι’ αυτό, καθώς πρόκειται να υποδυθεί τη σύζυγο σε μια επικείμενη ταινία, με θέμα το σκάνδαλο που είχε προκαλέσει η γνωριμία τους, όταν εκείνη ήταν τριανταέξι κι εκείνος δεκατριών.

Κοινωνικό δράμα το οποίο, όπως και το «Ημερολόγιο ενός σκανδάλου» («Notes on a scandal», Ρίτσαρντ Έιρ, 2006), είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της αμερικανίδας καθηγήτριας Μέρι Κέι Λετουρνό, που ανέπτυξε ερωτική σχέση μ’ έναν μαθητή της.

Η ηλικία, ο έρωτας, η κοινωνική σύμβαση, η ωριμότητα, η δημοσιότητα, η ηθοποιία κι η αναπαράσταση, όλα πλέκονται σε μια πολύπλευρη κι έξοχα ερμηνευμένη ιστορία, δοσμένη με λεπτότητα κι ειρωνεία: το σαπουνοπερατικό μουσικό μοτίβο του Μαρσέλο Ζάρβος μοιάζει να σατιρίζει την εμμονή της κοινωνίας και των ΜΜΕ με τα σκάνδαλα.

Το παιδικό καμπούριασμα του Τζο, που παρότι έχει φτιάξει οικογένεια, δεν έχει προλάβει να μεγαλώσει και στα 36 του μοιάζει μικρότερος από τον 18χρονο γιο του. Η περιέργεια της Ελίζαμπεθ κι η εύθραυστη ‘μητρική’ συντροφικότητα της Γκρέισι.

Οι οπτικές γωνίες των χαρακτήρων που εναλλάσσονται μέσα κι έξω από τη σχέση των δύο συζύγων, εναλλάσσουν μαζί και την ηθική, πρακτική, αισθηματική και ψυχολογική οπτική της ιστορίας, συσσωρεύοντας υπόγεια φόρτιση κι υπονομεύοντας μια κατάσταση βασισμένη σ’ ένα αλλόκοτο κι εν τέλει τραυματικό ένστικτο.

Νϊκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module